Kontracepcijske pilule mogu smanjiti rizik od reumatoidnog artritisa

Kontracepcijske pilule mogu smanjiti rizik od reumatoidnog artritisa

Kontracepcijske pilule mogu smanjiti rizik od reumatoidnog artritisa, dok hormonska terapija u vezi sa menopauzom može povećati rizik kasnije u životu. U novoj studiji na više od 200.000 žena u Velikoj Britaniji, istraživači sa Univerziteta Upsala otkrili su veze između upotrebe polnih hormona i rizika od razvoja reumatoidnog artritisa. Rezultati su objavljeni u časopisu Reumatologija.

„Naše istraživanje pokazuje da upotreba kontraceptivnih pilula štiti od reumatoidnog artritisa. Videli smo da je kod žena koje su uzimale kontracepcijske pilule rizik od razvoja reumatoidnog artritisa bio 19 odsto manji nego kod onih koje nikada nisu uzimale ovu vrstu leka. žene su prestale da uzimaju kontracepcijske pilule, primetili smo 11 procenata manji rizik od razvoja reumatoidnog artritisa“, kaže Fatemeh Hadizadeh sa Odeljenja za imunologiju, genetiku i patologiju Univerziteta Upsala, vodeći autor studije.

Studija, koja je zasnovana na podacima iz UK Biobank, takođe je istraživala da li terapija hormonima tokom menopauze može uticati na rizik od razvoja reumatoidnog artritisa kasnije u životu. Rezultati su pokazali da su žene koje su bile lečene hormonima imale 16 odsto veći rizik od reumatoidnog artritisa od onih koje nikada nisu primale takav tretman.

Moguće objašnjenje za upadljivu razliku između rizika povezanog sa upotrebom kontraceptivnih pilula i hormonskim tretmanom tokom menopauze je to što se ove dve vrste lekova jednostavno sastoje od različitih tipova hormona i ne uzimaju se u istim dozama. Činjenica da se koriste u različitim periodima života žene takođe može uticati na rizik od bolesti. Fiziološke promene koje se javljaju nakon menopauze, kada se promeni odnos prirodnih hormona žena, takođe mogu uticati na to kako na žene utiču različiti hormonski lekovi.

Reumatoidni artritis je hronični inflamatorni poremećaj koji prvenstveno dovodi do otečenih zglobova i bolova. Drugi organi, kao što su koža, oči, pluća, srce i krvni sudovi, takođe mogu biti pogođeni.

„Naša studija je korak napred u razumevanju složene interakcije između upotrebe hormona i reumatoidnog artritisa. Rezultati bi mogli da dovedu do bolje informisanih preporuka za žene koje imaju povećan rizik od obolevanja od reumatoidnog artritisa. Novo znanje bi takođe moglo da igra ulogu u razvoj novih lekova“, kaže Veronika E Ek, istraživač na Odeljenju za imunologiju, genetiku i patologiju na Univerzitetu u Upsali, koji je vodio studiju.