Bela kuća osudila „neverovatno užasan” napad Rusije na prodavnicu u oblasti Harkov

Bela kuća osudila „neverovatno užasan” napad Rusije na prodavnicu u oblasti Harkov

Portparolka Bele kuće Karin Žan Pjer izrazila je saučešće Ukrajini u vezi sa ruskim napadom na selo Groza u Harkovskoj oblasti, u kom je poginula 51 osoba.

Ona je to izjavila na brifingu u četvrtak, kako prenosi „Evropska istina“.

Predstavnik Bele kuće je naglasio da se ruski napadi na Ukrajinu dešavaju svakodnevno.

„Možete da zamislite situaciju kada sa decom odete u prodavnicu, misleći da ćete večerati. I onda se dogodi eksplozija, leševi ljudi leže okolo. Neverovatno je strašno za Ukrajince, vaše kolege koji o tome izveštavaju. sa lica mesta, za porodice i decu. Ovo se dešava u Ukrajini svaki dan“, rekao je Žan-Pjer.

„Zato činimo sve što možemo da pomognemo Ukrajini i njenim hrabrim ljudima da se bore za svoju slobodu i demokratiju“, dodala je portparolka Bele kuće.

Podsetimo, ruske trupe su u četvrtak popodne granatirale kafić u selu Groza u Harkovskoj oblasti. Prema preliminarnim podacima, mesto je pogođeno raketom „iskander“, od čega je poginula 51 osoba, među kojima je i šestogodišnji dečak, a šestoro je povređeno.

Ovo je najsmrtonosniji napad Ruske Federacije na oblast Harkova od početka invazije u punom obimu. Načelnik Ministarstva unutrašnjih poslova Ihor Klimenko rekao je da je u kafiću održano bdenje, na koje je došla skoro trećina sela (prema popisu, tamo je popisano 330 stanovnika).

Napad Rusije osudili su, posebno, generalni sekretar Saveta Evrope Marija Pejčinovič-Burič, britanski ambasador Martin Haris i predsednik Estonije Alar Karis.