Sunak najavio finansijsku pomoć Ukrajini, sastao se sa Zelenskim

Sunak najavio finansijsku pomoć Ukrajini, sastao se sa Zelenskim

Britanski premijer Riši Sunak je, učestvujući na samitu Evropske političke zajednice u Granadi, u Španiji, najavio nove finansijske priloge za pomoć Ukrajini, a razgovarao je i sa Vladimirom Zelenskim, saopštila je britanska vlada, piše „Evropska istina”.

Novi finansijski doprinosi Britanije uključuju 34 miliona funti za UN i dobrotvorne organizacije koje pružaju sklonište i toplu zimsku odeću, kao i 10 miliona funti za domaćinstva pogođena napadima na energetsku infrastrukturu Ukrajine.

Pored toga, Britanija je najavila davanje četvrte kreditne garancije preko Svetske banke u iznosu od 500 miliona dolara, uz pomoć koje vlada Ukrajine može da obezbedi zimsku isplatu tri miliona domaćinstava.

Tokom bilateralnog sastanka, Zelenski i Sunak razgovarali su o neophodnim naporima za nastavak međunarodne podrške Ukrajini, bezbednosnoj saradnji, kao i o radu paralelnih izvoznih ruta žitarica u Crnom moru.

Podsećamo, u Granadi je u toku treći sastanak novog formata evropske saradnje koji je pokrenula Francuska – Evropske političke zajednice, kojem prisustvuje lično Volodimir Zelenski.

Sastao se sa šefovima vlada Jermenije i Slovačke, kao i sa predsednikom Francuske, kancelarkom Nemačke i šefovima evropskih institucija.