Putin: Rusija ne traži „više teritorije“

Putin: Rusija ne traži „više teritorije“

Sukob sa Ukrajinom nije vođen teritorijalnim ambicijama, insistirao je ruski predsednik Vladimir Putin u govoru u Međunarodnom diskusionom klubu Valdaj u četvrtak.

Putin je naglasio da je Rusija već najveća zemlja na svetu i da stoga nije motivisana traženjem novih zemalja.

On je napomenuo da Rusija ima još mnogo posla na razvoju udaljenih sibirskih i dalekoistočnih regiona.

„Ovo nije teritorijalni sukob i čak nije uspostavljanje regionalne geopolitičke ravnoteže“, rekao je predsednik. „Ovo pitanje je mnogo šire i fundamentalnije. Govorimo o principima novog svetskog poretka“.

Ruski lider je insistirao da se trajni mir može uspostaviti samo kada se „svako oseća bezbedno i zna da se njegovo mišljenje poštuje“.

Na drugom mestu u svom govoru, Putin je rekao da Rusija nije bila ta koja je pokrenula sukob u Ukrajini, već pokušava da ga okonča.

„Mi nismo bili ti koji su organizovali krvavi puč u Kijevu; nismo mi zastrašivali Krimljane i Sevastopoljce etničkim čistkama u nacističkom stilu. Nismo mi bili ti koji su granatiranjem i bombardovanjem pokušavali da nateraju Donbas na poslušnost. Nismo mi bili ti koji su pretili nasiljem onima koji žele da govore svojim maternjim jezikom“, rekao je Putin i istakao da je Kijev bio taj koji je tenkovima i artiljerijom ratovao protiv Donbasa.

Uprkos tome što su civili i deca ubijeni u Donbasu mnogo pre nego što je Rusija pokrenula svoju „vojnu operaciju“ prošle godine, nijedna druga država, posebno na Zapadu, nije obratila pažnju na to niti je prolila suze za njima, rekao je predsednik.

„Rat koji je kijevski režim započeo uz aktivnu, direktnu podršku Zapada sada je u desetoj godini“, rekao je Putin. „Specijalna vojna operacija ima za cilj da je zaustavi.

U Sočiju se od 2. oktobra održava četvorodnevni 20. jubilarni sastanak Diskusionog kluba Valdaj. Završetak foruma obeležava plenarna sednica. Među njegovim učesnicima su političari, naučnici i društveni aktivisti, uključujući strane goste.