Prva novčana kazna za svemirski otpad

Prva novčana kazna za svemirski otpad

Američke vlasti saopštile su da su izrekle prvu „probojnu“ kaznu zbog svemirskog otpada, kaznu od 150.000 dolara za TV kompaniju koja nije uspela da pravilno odloži satelit.

U ponedeljak je Federalna komisija za komunikacije (FCC) obrušila Dish zbog „neuspeha da se pravilno deorbitira“ satelit pod nazivom EchoStar-7, u orbiti od 2002.

„Ovo je prvi put u primeni primene svemirskog otpada od strane Komisije, koja je pojačala svoje napore u vezi sa satelitskom politikom“, navodi se u saopštenju FCC, koji ovlašćuje telekomunikacione usluge u svemiru.

Kako je geostacionarni satelit došao do kraja svog radnog veka, Dish ga je pomerio na visinu koja je niža nego što su se dve strane dogovorile, gde bi „mogao da predstavlja zabrinutost zbog orbitalnog otpada“, saopštio je FCC.

Komisija je saopštila da se Dish, američki provajder satelitske televizije, 2012. obavezao da će podići satelit na 300 kilometara (190 milja) iznad njegovog operativnog luka.

Ali pošto je gorivo ponestalo, satelit je povukao na nadmorskoj visini nešto preko 120 kilometara iznad prvobitnog luka.

„Kako satelitske operacije postaju sve zastupljenije, a svemirska ekonomija ubrzava, moramo biti sigurni da se operateri pridržavaju svojih obaveza“, rekao je šef biroa za sprovođenje FCC-a Lojaan Egal.​

„Ovo je revolucionarno rešenje koje jasno stavlja do znanja da FCC ima jaka ovlašćenja za sprovođenje i sposobnost da sprovede svoja vitalno važna pravila o svemirskom otpadu.

FCC je rekao da nagodba „uključuje priznanje odgovornosti kompanije i sporazum da se pridržava plana usklađenosti i plati kaznu od 150.000 dolara“.

​U izjavi od utorka, činilo se da se Dish suprotstavlja FCC-u u vezi sa zahtevima za odlaganje, i tvrdi da je komisija za sprovođenje „nije donela nikakve konkretne nalaze da EchoStar-7 predstavlja bilo kakvu zabrinutost za bezbednost orbitalnog otpada.

„Kao što Biro za sprovođenje zakona priznaje u nagodbi, satelit EchoStar-7 je bio starija svemirska letelica koja je bila eksplicitno izuzeta od pravila FCC-a koja zahteva minimalnu orbitu za odlaganje“, rekao je portparol Disha u saopštenju.

„DISH ima dugu evidenciju o bezbednom letenju velikom satelitskom flotom i ozbiljno shvata svoje odgovornosti kao nosilac licence FCC-a.“

Američki vazduhoplovni regulator, FAA, nedavno je objavio svoju nameru da smanji svemirski otpad tako što će od privatnih kompanija zahtevati da odlože gornje stepene raketnih lansirnih vozila tako što će ih, na primer, vratiti u Zemljinu atmosferu ili ih premestiti u manje zagušenu „orbitu groblja“. .“

Nova uredba, koja tek treba da bude definitivno usvojena, već postoji za vladine svemirske misije.

„Ako se ne kontroliše, gomilanje orbitalnog otpada će povećati rizik od sudara i nereda u orbitama koje se koriste za letove ljudi u svemir i za satelite“, saopštila je Federalna uprava za vazduhoplovstvo.

Evropska svemirska agencija procenjuje da se oko milion komada krhotina većih od jednog centimetra – dovoljno velikih da „onesposobi svemirski brod“ – nalazi u Zemljinoj orbiti.

Oni već stvaraju probleme, od skorog promašaja u januaru prošle godine koji je uključivao kineski satelit, do rupe od pet milimetara koja je probijena u robotsku ruku na Međunarodnoj svemirskoj stanici 2021.

Sa satelitima koji su sada ključni za GPS, širokopojasne i bankarske podatke, sudari predstavljaju značajan rizik na Zemlji.