Ekološki aktivisti pušteni nakon hapšenja na Kablaru

Ekološki aktivisti pušteni nakon hapšenja na Kablaru

Trojica ekoloških aktivista koji su danas privedeni na planini Kablar, nakon višečasovnog saslušanja u policiji, puštena su večeras oko 21.30, izazivajući olakšanje i radost među građanskim i ekološkim zajednicama.

Hapšenje aktivista Miloša Kuvekalovića, Vladimira Milivojevića iz Čačka i člana ekološke organizacije „Zaštitimo Dobrinju i okolinu“ Dragana Simovića iz sela Dobrinje, privuklo je pažnju javnosti zbog njihovog protesta protiv izgradnje staklenog vidikovca na Kablaru.

Kako je javio reporter Nove S, njih trojica su saslušavani do pre pola sata, dok su građani protestovali ispred policijske stanice tražeći njihovo oslobađanje. Hapšenje je bilo zbog optužbi za ometanje službenog lica u vršenju dužnosti.

Ovo hapšenje se dogodilo neposredno pred dolazak premijerke Ane Brnabić na Kablar povodom početka izgradnje staklenog vidikovca. Tokom celog dana, stotine policajaca su bili raspoređeni na Kablaru, uključujući i duboko u šumi, kako bi sprečili dolazak aktivista.

Protest protiv hapšenja u Čačku počeo je u 16.30, a kordon policije je sprečio desetine građanskih i ekoloških aktivista, među kojima je bio i poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta, da prođu do vrha Kablara i prisustvuju poseti predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić i rukovodstva Čačka povodom početka izgradnje staklenog vidikovca.

Situacija se zaoštrila kada je došlo do guranja između Jovanovića Ćute i policije, nakon čega je Ćuta izjavio novinarima da je „sramno postupanje policije prema građanima koji su samo hteli da pitaju premijerku zašto im seče šumu“.

Hapšenje i oslobađanje aktivista su dodatno naglasili tenzije između ekoloških aktivista i vlasti u vezi sa zaštitom prirodne sredine i planiranim građevinskim projektima na planinama i prirodnim staništima u Srbiji. Ovaj incident će verovatno nastaviti da bude predmet rasprave i pažnje šire javnosti u narednim danima.