Nemački Ministar Džem Ozdemir podržava Kosovo i upozorava na neprihvatljive napade Srbije

Nemački Ministar Džem Ozdemir podržava Kosovo i upozorava na neprihvatljive napade Srbije

Nemački ministar poljoprivrede, Džem Ozdemir, izrazio je snažnu podršku Kosovu tokom svoje posete Prištini u sredu i istakao da stanovnici Kosova s pravom polažu nade u Nemačku, dok je upozorio na nedavne napade Srbije i pozvao na njihovo prekidanje, prema izveštaju agencije DPA.

„Nedavni preteći gestovi Srbije, a posebno napadi na Kosovo koji su došli sa srpske teritorije, potpuno su neprihvatljivi“, istakao je ministar Ozdemir tokom svoje posete, prema saopštenju ministarstva.

Dodao je da nasrtaji moraju odmah prestati i da je neophodno da Srbija smanji broj svojih trupa u pograničnom području kako bi se situacija deeskalirala. Ove izjave dolaze u trenutku kada tenzije između Srbije i Kosova dostižu ozbiljan nivo, izazivajući zabrinutost u međunarodnoj zajednici.

Ministar Ozdemir takođe je naglasio da Nemačka i Evropska unija moraju jasno staviti do znanja da će dalji agresivni postupci imati ozbiljne posledice i da se neće sedeti skrštenih ruku u suočavanju sa ovakvim izazovima. Ovo upozorenje naglašava važnost rešavanja sporova i očuvanja mira u regionu Balkana.

Ozdemirova poseta i njegove izjave pokazuju značajnu podršku Nemačke Kosovu i njenim naporima da očuva stabilnost i sigurnost u regionu, dok istovremeno pozivaju na odgovorno ponašanje svih strana u aktuelnom konfliktu.