SAD optužuju Gugl za nezakonite metode povećanja cena oglasa

SAD optužuju Gugl za nezakonite metode povećanja cena oglasa

Advokat američkog Ministarstva pravde pritisnuo je u sredu izvršnog direktora Gugla u vezi sa tehnikama koje je gigant za pretragu i oglašavanje koristio da podiže cene oglašavanja na mreži na navodno nepravedan način, prenosi Rojters.

Svedočeći na jednom u generaciji suđenju protiv monopola u Vašingtonu, gde su Sjedinjene Države optužile Gugl da zloupotrebljava svoju dominaciju u pretrazi i nekom oglašavanju, izvršni direktor Google-a Adam Juda rekao je da kompanija koristi formulu, koja uključuje kvalitet oglasa, da odluči ko pobeđuje na aukcijama koje se koriste za postavljanje reklama na veb-sajtovima.

Ministarstvo pravde optužilo je Gugl da manipuliše onlajn aukcijama – industrijom vrednom više milijardi dolara kojom dominira Gugl – sa ovim formulama kako bi favorizovao sopstveni rezultat.

Advokat Ministarstva pravde Dejvid Dalkvist pitao je Judu da li se slaže sa dokumentom koji je Gugl pripremio za Evropsku uniju, u kojem se kaže da kompanija može „direktno da utiče na cene kroz podešavanja naših mehanizama za aukciju“. Juda je rekao da nije.

Pod pritiskom na to da li „podešavanje“ može da utiče na cene, Juda je rekao: „Mogu“. Judino svedočenje počelo je u utorak i nastavilo se u sredu.

Juda je rekao da jedna stvar koja se može „podesiti“ je gruba formula koja daje oglasu dugoročnu vrednost, ili LTV, na osnovu date ponude, potencijalne stope učestalosti klikova ili broja ljudi koji će verovatno kliknuti na njega i kvalitet reklame i veb stranice povezane sa njom.

Dahlkuist je pitao Judu da li su uveli promene u prodaju oglasa na način koji je povećao cenu po kliku od strane potrošača koju plaćaju oglašivači. „Verujem da je to pošteno“, rekao je Juda.

Ali Vendi Vasmer, advokat Gugla, pitala je Judu u sredu popodne da li postoje načini da njegov tim za kvalitet oglasa može jednostrano da podigne cene. „Ne“, odgovorio je Juda.

Oglašivači i izdavači veb-sajtova kritikovali su Google-ov posao oglašavanja zbog nedostatka transparentnosti, pri čemu su i jedni i drugi optužili Gugl da izvlači preveliki prihod.

Svedočanstvo o oglašavanju je promena u odnosu na prethodno svedočenje koje se fokusiralo na milijarde dolara koje je Gugl potrošio da zadrži svoj pretraživač kao podrazumevani na pametnim telefonima i drugim uređajima.