Habl gleda NGC 4654 u sazvežđu Devica

Habl gleda NGC 4654 u sazvežđu Devica

Lako je doći do uskovitlanog zvezdanog kraka ove srednje spiralne galaksije, NGC 4654, u sazvežđu Devica. Galaksija ima svetao centar i označena je kao „srednja“ jer ima karakteristike i spirala bez ivica i spirala. NGC 4654 se nalazi severno od nebeskog ekvatora, što ga čini vidljivim sa severne hemisfere i većeg dela južne hemisfere. Galaksija je udaljena oko 55 miliona svetlosnih godina od Zemlje.

NGC 4654 je jedna od mnogih galaksija Jata Device koje imaju asimetričnu distribuciju zvezda i neutralnog gasa vodonika. Astronomi smatraju da NGC 4654 možda doživljava proces koji se naziva „skidanje pritiska u ovnu“, gde gravitaciono privlačenje jata galaksije Devica vrši pritisak na NGC 4654 dok se kreće kroz pregrejanu plazmu napravljenu uglavnom od vodonika koja se naziva „medijum unutar klastera“.

Ovaj pritisak deluje kao nalet vetra – zamislite da biciklista oseća vetar čak i po mirnom danu – koji oduzima gas NGC 4654. Ovaj proces je proizveo dugačak, tanak rep gasa vodonika na jugoistočnoj strani galaksije. Većina galaksija koje su doživele smanjenje pritiska zadržavaju vrlo malo hladnog gasa, zaustavljajući sposobnost galaksije da formira nove zvezde, pošto zvezde nastaju iz gustog gasa. Međutim, NGC 4654 ima stope formiranja zvezda u skladu sa drugim galaksijama njegove veličine.

NGC 4654 je takođe imao interakciju sa pratećom galaksijom NGC 4639 pre oko 500 miliona godina. Gravitacija NGC 4639 odvojila je gas NGC 4654 duž njegove ivice, ograničavajući formiranje zvezda u tom regionu i uzrokujući asimetričnu distribuciju zvezda galaksije.

Naučnici proučavaju galaksije poput NGC 4654 da bi ispitali vezu između mladih zvezda i hladnog gasa iz kojeg se formiraju. NASA-in svemirski teleskop Habl snimio je ovu sliku u vidljivom, ultraljubičastom i infracrvenom svetlu.