Bivši Vagnerovi plaćenici verovatno neće promeniti situaciju na ratištu u Ukrajini

Bivši Vagnerovi plaćenici verovatno neće promeniti situaciju na ratištu u Ukrajini

Malo je verovatno da će bivše osoblje Vagnera izazvati bilo kakve značajne strateške ili čak lokalizovane efekte na bojnom polju u Ukrajini, objavio je Institut za proučavanje rata (ISV).

Prema ISV-u, sve je više izveštaja da Vagnerovo osoblje deluje zajedno sa Rosgvardijom i da će ruska Državna duma razmotriti predlog zakona koji će Rosgvardiji omogućiti da formira dobrovoljačke formacije.

Eksperti su primetili da sadašnji komandant Vagnera Anton Jelizarov (pozivni znak „Lotos“) navodno pregovara sa Rosgvardijom da se sadašnje osoblje Vagnera pridruži dobrovoljačkim formacijama pod Rosgvardijom pod uslovima koji su povoljniji za Vagnera.

U međuvremenu, prema ISV-u, ruski insajderski izvor je tvrdio da elementi Vagnerovog kontingenta u Belorusiji ne žele da potpišu ugovore ni sa ruskim ministarstvom odbrane ni sa Rosgvardijom, već planiraju da se pridruže naporima beloruskog predsednika Lukašenka da stvori PMC sa sedištem u Belorusiji za Vagnerovi borci pod komandom Vagnerovog komandanta sa pozivnim znakom „Brest“.

Malo je verovatno da će delimično raspoređivanje bivšeg Vagnerovog osoblja u bilo koje oblasti fronta proizvesti bilo kakve značajne strateške ili čak lokalizovane efekte na bojnom polju u Ukrajini“, zaključuje ISV.