Nasilje bandi na Haitiju eskalira i širi se uz značajan porast ubistava

Nasilje bandi na Haitiju eskalira i širi se uz značajan porast ubistava

Nasilje bandi na Haitiju eskalira i širi se od glavnog grada Port-o-Prensa kroz centar zemlje do druga dva velika grada, Gonaives i Cap-Hatien, uz značajan porast ubistava, kidnapovanja i silovanja u poslednjih nekoliko meseci, rekao je šef UN-a u izveštaju koji je distribuiran u sredu, piše AP.

Generalni sekretar Antonio Gutereš rekao je u novom izveštaju Savetu bezbednosti UN da je u periodu od oktobra 2022. do juna 2023. zabeleženo 2.728 namernih ubistava, uključujući 247 žena, 58 dečaka i 20 devojčica.

Stalni porast ubistava pripisuje se pojavi pokreta osvetnika, poznatog kao „Bva Kale“, u prestonici u aprilu koji je krenuo na bande, rekao je on. Šef UN-a je takođe izvestio o porastu kidnapovanja radi otkupnine u to vreme sa 1.472 prijavljenih, iako je rekao da je stvarni broj gotovo sigurno veći jer porodice često ne prijavljuju nestale članove vlastima iz straha za bezbednost žrtava.

Članovi bandi takođe nastavljaju da koriste seksualno nasilje, uključujući kolektivno silovanje, „kako bi terorisali stanovništvo pod kontrolom rivalskih bandi“, rekao je Gutereš, ukazujući na 452 slučaja silovanja prijavljena tokom perioda oktobar-jun.

Izveštaj generalnog sekretara o napretku ka ispunjavanju ključnih merila u rezoluciji Saveta bezbednosti usvojenoj prošlog oktobra, kojom su uvedene sankcije protiv moćnog vođe bande, objavljen je dok su članovi Saveta pregovarali o novoj rezoluciji UN koja bi odobrila ne-UN. multinacionalne snage koje predvodi Kenija za borbu protiv bandi.

Diplomate su rekli da se očekuje da će se o rezoluciji glasati kasnije ove ili sledeće nedelje.

Politička nestabilnost je tinjala na Haitiju od još nerešenog ubistva predsednika Žovenela Moisa 2021. godine, koji je bio suočen sa protestima koji su zahtevali njegovu ostavku zbog optužbi za korupciju i tvrdnji da mu je istekao petogodišnji mandat.

Bande su postale moćnije od njegovog ubistva, a Gutereš je rekao da sada kontrolišu ili vrše uticaj na 80% gradskog područja Port-o-Prensa i da su se njihove nasilne aktivnosti proširile posebno na centralnu dolinu Artibonite i regione većih gradova Gonaives u severozapadu i Kap Hatijen na severu.

On je rekao da su neselektivni napadi raselili skoro 130.000 ljudi.

Gutereš je rekao da je bilo malo ili nimalo napretka u pogledu merila u rezoluciji iz oktobra: pravosudni sistem koji može da se nosi sa bandama i aktivnostima povezanim sa kriminalom, progresivno smanjenje nasilja u grupama, poboljšanja ljudskih prava, smanjenje nelegalne trgovine oružjem i finansijski tokovi i povećanje zaplene oružja.

Te bande su „preplavile ionako slabe nacionalne institucije, uključujući pravosuđe, nacionalnu policiju i Direkciju za zatvorsku administraciju“, rekao je on.

„Korupcija je i dalje endemska“, nekažnjivost je i dalje rasprostranjena i 84 odsto zatvorenika u haićanskim zatvorima je u pritvoru pred suđenje, a uslovi sa kojima se suočavaju su „alarmantni“, rekao je generalni sekretar. A nedavna provera ukinula je sertifikat za oko jedne trećine sudija i tužilaca u zemlji „zbog nedostatka moralnog integriteta, nevažećih akreditiva ili nezakonitog puštanja kriminalaca na slobodu“, rekao je on.

Policija nije bila u stanju da se nosi sa moćnim bandama uprkos povećanju njihovog budžeta, rekao je Gutereš, i oni se „bore sa stalno opadanjem radne snage zbog ostavki, otpuštanja, penzionisanja i smrtnih slučajeva na dužnosti“. Dok je u decembru izabrano 714 novih policajaca, 774 policajca, što predstavlja više od 5% snaga, otišlo je u prvih šest meseci ove godine, rekao je on.

Tokom protekle godine, rekao je generalni sekretar, situacija sa ljudskim pravima je takođe nastavila da se pogoršava, sa eskalirajućim napadima bandi, uključujući upotrebu snajpera na krovovima „da neselektivno pucaju u ljude koji obavljaju svoje svakodnevne aktivnosti“.

U nekim slučajevima, bande su napale čitava naselja, pucajući neselektivno, „živi spaljuju ljude i pogubljuju pojedince za koje se smatra da su im suprotstavljeni“, rekao je on.

Otkako je rezolucija o sankcijama usvojena prošlog oktobra i uprkos ciljanom embargu na oružje, rekao je Gutereš, „eksperti procenjuju da se nezakonita trgovina oružjem i municijom nastavlja nesmanjenom količinom zbog loše granične kontrole, ograničenih kapaciteta za zaplenu i slabih sistema upravljanja oružjem“.

Kancelarija UN za drogu i kriminal ocenjuje da se na Haiti krijumčari sve sofisticiranije oružje i municija visokog kalibra, rekao je generalni sekretar, a većina je iz Sjedinjenih Država i dolazi do članova bandi preko posrednika.