Pljačka u Filadelfiji

Pljačka u Filadelfiji

Policija u Filadelfiji izvršila je najmanje 52 hapšenja nakon što su protesti prerasli u pljačku širom grada u kojoj su gomile crnaca upadale u prodavnice u komercijalnom centru grada. Jedna lokalna influenserka uživo je prenosila sopstveno hapšenje nakon što je učestvovala u anarhiji.

Vršilac dužnosti policijskog komesara Džon Stenford rekao je za NBC10 da su policajci pozvani nešto posle 20 časova u utorak, dok je gomila mladih ljudi krenula ka trgovačkom centru u centru grada. Neki u masi došli su iz Gradske kuće, gde je održan protest nakon što su odbačene optužbe za ubistvo iz nehata protiv policajca koji je prošlog meseca ubio crnca koji je držao nož na saobraćajnoj stanici.

Mafija je vandalizirala i opljačkala više prodavnica, uključujući Apple prodavnicu, Foot Locker i Lululemon, od kojih se potonji prodaje vrhunska oprema za jogu.

U scenama koje podsećaju na nerede Džordža Flojda 2020. godine, video snimci pokazuju da osoblje u prodavnici Epl pokušava da drži vrata zatvorena, sve dok ih grupa maskiranih pljačkaša nije savladala i ukrala sve telefone izložene u prodavnici.

Veći deo pljačke je na društvenim mrežama prenosio lokalni uticaj Daijia ‘Meatball’ Blackvell. Blekvel se može čuti kako se smeje i plješće u ovim video snimcima, i kako viče „Besplatni iPhone! Besplatni ajfoni!” Drugi snimak koji je snimio Blekvel prikazuje pljačku prodavnice pića.

„Recite policiji da će me ili zaključati večeras, ili će se upaliti, biće to film“, vikala je u jednom trenutku u svojim video snimcima. Blekvel je uhapšena ubrzo nakon toga, a njen prenos uživo je prekinut nakon što je policija prišla vozilu u kojem je putovala i zamolila je da izađe.

Drugi snimci prikazuju policajce kako se bore i hapse pljačkaše ispred više prodavnica.

Policija je u utorak uveče saopštila da je uhapsila 20 osoba. Do srijede popodne, taj broj se povećao na 52, rekao je gradonačelnik Jim Kennei za NBC10.

„I oni će morati da plate cenu. Ovo nije krađa“, rekao je gradonačelnik. „Ovo je pljačka. Ovo je pobuna.”

„Ovo nije imalo veze sa protestima. Večeras smo imali gomilu kriminalnih oportunista“, rekao je Stanford.