Candi Crush Saga dostiže prekretnicu od 20 milijardi dolara prihoda

Candi Crush Saga dostiže prekretnicu od 20 milijardi dolara prihoda

U impresivnom dostignuću za svet igrica, Candy Crush Saga, zarazna igra uparivanja koja je postala globalna senzacija, dostigla je impresivnih 20 milijardi dolara prihoda od svog prvobitnog lansiranja 2012. godine. King, tvorac igre, ponosno je objavio ovo dostignuće, dok je takođe otkrio uzbudljive planove za objavljivanje neverovatnih 15.000 novih nivoa kako bi izazvao i najposvećenije igrače.

Candy Crush Saga, prvobitno predstavljena na veb-sajtu, brzo je prešla na Facebook, a zatim na mobilne platforme, gde je zaista postala planetarna senzacija. Tokom godina, preuzeta je zadivljujućih 5 milijardi puta, čime je čvrsto utemeljila svoje mesto kao jedna od najikončnijih i najomiljenijih mobilnih igara svih vremena.

Jedan od pionirskih aspekata Candy Crush Sage bio je uvođenje „freemium“ modela, koncepta koji je revolucionisao mobilnu gejming industriju. Prema ovom modelu, igra sama po sebi besplatna je za igranje, ali igrači imaju opciju da potroše novac kako bi poboljšali svoje iskustvo ili gledali reklame kako bi zaradili dodatne poteze – formula koja se pokazala izuzetno uspešnom za King.

Tjodolf Sommestad, predsednik kompanije King, istakao je dugotrajnu privlačnost igre Candy Crush Saga i njenih pratilaca poput Farm Heroes Sage. On je izjavio: „Dokazali smo sebi i industriji da je moguće ponovo oživeti igre koje su stare godinama i održati njihovu relevantnost decenijama, čak i obarati rekorde i nakon decenije.“

Todd Green, generalni direktor igre Candy Crush, istakao je posvećenost kompanije stalnom unapređenju iskustva igrača. Pomenuo je da igra redovno prolazi kroz ažuriranja kako bi bila još zadovoljavajuća za igrače, počevši od optimizacije fizike kada se bombone spuštaju na tablu, pa sve do uvođenja novih nivoa, kulminirajući sa impresivnim brojem od 15.000 nivoa.

Već šest uzastopnih godina, Candy Crush je nosilac titule najprofitabilnijeg franšiznog naslova u američkim prodavnicama aplikacija – dokaz kako uspešnost Kingove strategije, ali i ogromnog izazova s kojim se suočavaju novi razvojni timovi igara. Govoreći o ovome, Sommestad je napomenuo: „Imamo napore da razvijamo nove igre, ali prag je veoma visok i zahteva mnogo vremena da se lansira nova igra. Candy Crush nam je oduzela nekoliko meseci za izradu, ali smo nakon toga dodali 10 godina razvoja.“

Od 2016. godine, King je u vlasništvu kompanije Activision Blizzard, američkog giganta za video igre poznatog po naslovima kao što je „Call of Duty“. Activision Blizzard je nedavno postao glavna tema vesti sa dogovorom o preuzimanju vrednom 69 milijardi dolara od strane Microsofta. King je značajno doprineo finansijskom uspehu Activisiona, čineći čak 31% ukupnog prihoda u drugom kvartalu.

Dok Candy Crush Saga i dalje osvaja igrače širom sveta, služi kao glavni primer potencijala mobilnih igara da opstanu i uspevaju tokom dužeg vremenskog perioda, postavljajući istovremeno izazovan standard za nove igrače u industriji. S obećanjem od 15.000 novih nivoa na horizontu, obožavaoci Candy Crush igre imaju još više razloga za slavlje ovog gejming fenomena.