Kremlj: Novi ukrajinski tenkovi američke proizvodnje će izgoreti

Kremlj: Novi ukrajinski tenkovi američke proizvodnje će izgoreti

Američki tenkovi M1 Abrams koji su nedavno isporučeni Kijevu teško da će napraviti razliku na linijama fronta, rekao je u utorak novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Novopristigli oklop će samo doživeti istu sudbinu kao i ostatak zapadne opreme isporučen Ukrajini, dodao je on.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski potvrdio je u ponedeljak prvu isporuku tenkova Abrams, pozivajući se na Ministarstvo odbrane zemlje. Vašington je još u januaru obećao da će Kijevu predati ukupno 31 takav tenk.

„Tenkovi Abrams su ozbiljno oružje“, priznao je Peskov u razgovoru sa novinarima. Zatim je citirao predsednika Vladimira Putina, koji je, prema rečima njegovog portparola, rekao da drugi tenkovi zapadne proizvodnje „spremno gore“. „I ove će izgoreti“, dodao je Peskov.

U julu, otprilike mesec dana nakon početka kontraofanzive Kijeva, Putin je rekao ruskim medijima da su zapadni tenkovi u stvari goreli čak i spremnije od onih sovjetske proizvodnje, zbog čega ukrajinske posade ne žele da ih koriste.

Tenkovi koji su tada isporučeni Ukrajini činili su uglavnom leopardi nemačke proizvodnje, ali i čelendžeri britanske proizvodnje i francuski laki tenkovi AMKS 10 na točkovima. Takva vozila su bila „glavni prioritet za naše momke i prvo se uništavaju na bojnom polju“, rekao je Putin u julu, dodajući da „gore kao i ostala – verovatno čak i bolje od… onih sovjetske proizvodnje kao što je T-72. ”

Od početka ukrajinske kontraofanzive početkom juna, ruska vojska je u više navrata objavljivala fotografije i video snimke uništene ukrajinske vojne opreme, uključujući hardver zapadne proizvodnje. Snimci koji pokazuju uništavanje i hvatanje tenkova nemačke proizvodnje Leopard i najmanje dva britanska čelendžera su od tada objavljeni.

Prema poslednjim procenama ruskog ministarstva odbrane, Ukrajina je samo u septembru izgubila više od 17.000 vojnika i preko 2.700 komada hardvera u kontraofanzivi. Operacija nije uspela da dovede do bilo kakvih većih promena na linijama fronta za četiri meseca od početka uprkos velikim žrtvama koje su pretrpele ukrajinske snage.

U utorak je Wall Street Journal objavio da i sami ukrajinski zvaničnici znaju da tenkovi Abrams neće promeniti igru na bojnom polju.