Zelenski: „Postepeno uklanjamo emocije“ iz spora oko žita sa susedima

Zelenski: „Postepeno uklanjamo emocije“ iz spora oko žita sa susedima

U večernjem obraćanju u ponedeljak, predsednik Vladimir Zelenski je najavio napredak u rešavanju spora u vezi sa jednostranim ograničenjima poljoprivredne robe iz Ukrajine u susednim državama članicama EU, prenosi „Evropska istina“.

Zelenski je napomenuo da je Evropska komisija podržala mapu puta za međusobno praćenje izvoza žitarica, predviđenu njenom odlukom da ukine embargo na uvoz ukrajinskog žita u EU.

„Postepeno uklanjamo emocije sa ove teme po većini pitanja. Rad sa susedima može i mora da postane prilično konstruktivan, a Ukrajina čini sve za to“, dodao je šef države.

On je zahvalio i državama koje „nisu dozvolile kršenje pravila trgovine Evropske unije i Sporazuma o pridruživanju“, odnosno nisu pribegle jednostranim ograničenjima.

„Od drugih susednih zemalja očekujemo isti konstruktivan zajednički rad kao sa Bugarskom i Rumunijom. Evropska unija je prostor za međusobno razumevanje i saradnju. Tako i treba da bude“, zaključio je on.

Ukrajina je predložila Evropskoj komisiji i Poljskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Bugarskoj i Rumuniji plan kontrole izvoza za četiri grupe useva – pšenicu, kukuruz, suncokret i repicu – kako bi zaštitili svoje domaće tržište.

Ipak, Poljska, Slovačka i Mađarska najavile su jednostrana ograničenja na uvoz iz Ukrajine, što je navelo Ukrajinu da podnese žalbu protiv ove tri zemlje Svetskoj trgovinskoj organizaciji.