Zelenski: Ukrajina je ponovo zauzela selo u blizini Bahmuta

Zelenski: Ukrajina je ponovo zauzela selo u blizini Bahmuta

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski rekao je u nedelju da su njegove snage ponovo zauzele istočno selo na južnom krilu Bahmuta, što bi bio drugi značajan uspeh Ukrajine u tri dana u njenoj iscrpljujućoj kontraofanzivi protiv ruske vojske.

„Danas bih posebno želeo da pohvalim vojnike koji, korak po korak, vraćaju Ukrajini ono što joj pripada, odnosno u oblast Bahmuta“, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju naciji, prenosi Rojters.

Teška borba za selo Kliščijevka, koje se prostire na višim terenima oko 9 km južno od Bahmuta, trajala je nedeljama i dolazi nakon što je Kijev u petak saopštio da je preuzeo kontrolu nad malim obližnjim selom Andriivka.

Dobici su bili među najznačajnijim u ukrajinskoj kontraofanzivi, koja je počela u junu i koja se borila da probije učvršćene ruske linije.

Oleksandr Sirski, komandant kopnenih snaga Ukrajine, koji takođe operativno kontroliše kontraofanzivu, objavio je snimak ukrajinskih snaga kako na razrušenim zgradama ističu plavo-žutu nacionalnu zastavu uz zvuk borbe u pozadini.

„Kliščijevka je očišćena od Rusa“, ​​rekao je Sirski, koji je često posećivao liniju fronta u Bahmutu kako bi osmislio strategiju i podigao moral trupa, u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Rojters nije mogao da proveri ukrajinske izveštaje, a iz Moskve nije bilo komentara. U nedelju je rusko ministarstvo odbrane na svom dnevnom brifingu saopštilo da su njene snage nastavile sa napadima u blizini Kliščijevke, koja je imala oko 400 predratnih stanovnika.

Ukrajinski vojni analitičari rekli su ove nedelje da bi oslobađanje naselja u blizini Bahmuta omogućilo vojsci da napreduje sa južnog krila u oblasti Bahmuta.

„Ukrajina uvek dobija svoja leđa“, napisao je u Telegramu šef kabineta Zelenskog Andrij Jermak.

Zelenski je zahvalio uspešnim jedinicama za koje je rekao da su 80. desantna brigada, 5. jurišna brigada, „slavna 95.“ i jurišna brigada nacionalne policije.

Ilija Jevlaš, portparol ukrajinskih trupa na istoku, rekao je da je bitka nanela „snažnu štetu“ ruskim vazdušno-desantnim jedinicama, bataljonu „Ahmat“ čečenskog lidera Ramzana Kadirova, Oluji-Z koju čine ruski kriminalci, vojnoj obaveštajnoj službi ruskog Generalštaba , i motorizovane jedinice.

Dakle, sada smo dobili bazu koja će nam omogućiti da nastavimo da razvijamo ofanzivne akcije i oslobađamo našu zemlju od osvajača“, napisao je Jevlaš na Telegramu.

Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar rekla je da Rusija i dalje pokušava da povrati izgubljene pozicije u selu.

„Danas smo morali da se borimo protiv neprijateljskih napada ceo dan“, rekla je ona.

Rusija kontroliše Kliščijevku od januara. Moskva i dalje kontroliše velike delove ukrajinske zemlje na istoku i jugu.

Kliščivka je, baš kao i Andrijevka i druga naselja na istoku Ukrajine, pretvorena u rublju u dugim mesecima borbe za Bahmut, koji je u maju pao u ruske ruke.