Grčki premijer obećava državne reforme, pomoć u slučaju katastrofe

Grčki premijer obećava državne reforme, pomoć u slučaju katastrofe

Grčka će nastaviti sa državnim reformama kako bi podstakla ekonomski rast i ponudila mere pomoći onima koji su pogođeni prirodnim katastrofama, bez rizika za fiskalni napredak zemlje, izjavio je u subotu premijer Kirijakos Micotakis, prenosi. Rojters.

Njegov godišnji politički govor bio je zasenjen olujom koja je prošle nedelje ubila 17 ljudi i smrtonosnim požarima na severu zemlje ovog meseca.

Konzervativni premijer je rekao da će se državna kasa za prirodne katastrofe udvostručiti na 600 miliona evra sledeće godine, povučena od poreza na luksuzni hotelski smeštaj. Turizam je pokretač ekonomije Grčke, koja je izašla iz dužničke krize 2018.

Micotakis je ponovo izabran u junu. On je odložio svoj godišnji govor o ekonomskoj politici za nedelju dana do 16. septembra zbog uticaja oluje Danijel, najintenzivnije u Grčkoj od kada su 1930. godine počeli da se beleže.

Oluja je tri dana harala Tesalijom u centralnoj Grčkoj, poplavila gradove i sela i pretvorila region u unutrašnje more. Stotine stanovnika prevezeno je vazdušnim prevozom ili izvučeno iz poplavljenih domova u čamcima za spasavanje, usevi su odnešeni, a desetine hiljada životinja se udavilo.

U svom govoru iz severnog grada Soluna, Micotakis se osvrnuo na izazove sa kojima se zemlja suočava zbog klimatskih promena, kao i na finansijsku podršku koju Grčka može da dobije od Evrope. Ali dodao je da je „grčka ekonomija dovoljno jaka da to izdrži“.

Micotakis je izneo reforme širom države u cilju poboljšanja koordinacije ministarstava, borbe protiv utaje poreza, jačanja zdravstvenog sektora i podrške porodicama, mladima i njihovom pristupu pristupačnom smeštaju.

On je ponovio da će plate u javnom sektoru biti povećane i rekao da će od aprila 2024. ponovo biti povećana minimalna mesečna zarada od 780 evra. Takođe je naveo angažovanje zdravstvenih radnika, pružaoca prve pomoći i vatrogasaca, koji su bili među njegovim predizbornim obećanjima.

„Moj današnji govor neće uključivati nove, pompezne pogodnosti“, rekao je Micotakis. „Nikada neću ugroziti fiskalnu stabilnost koja predstavlja osnovu našeg napretka. Nikada neću dozvoliti da prođemo kroz traumu nacionalnog bankrota.“

U finansijskom sektoru, Micotakis je rekao da će grčki porez na finansijske transakcije od 0,2% biti smanjen za polovinu.

Ovog meseca, Grčka je povratila kreditni rejting investicionog ranga nakon 13 godina, ne od strane jedne od tri glavne rejting agencije. Globalna rejting agencija Moodi’s je u petak povisila kreditni rejting Grčke za dva stepena na „Ba1“ – jedan stepen ispod investicionog rejtinga.

Grčka očekuje da će njen ekonomski rast usporiti na 2,3% ove godine, sa 5,9% u 2022. godini, i dalje nadmašujući prosek evrozone od oko 0,6%. Očekuje se da će ove godine ostvariti primarni suficit od 1,1% i ispuniti svoj godišnji cilj od 2 milijarde evra u prihodima od privatizacije.

Ali očekuje se da će požari i poplave opteretiti ekonomiju, koja je nedavno izašla iz decenijske dužničke krize. Ekonomska aktivnost u Tesaliji čini više od 5% BDP-a, prema izveštaju Eurobanke.

„Učinićemo sve da neravnopravna bitka sa klimatskom krizom ne postane izgubljena bitka“, rekao je Micotakis i dodao da je oluja Danijel „upozorenje“ da Grčka treba da bude bolje pripremljena za buduće pojave poplava.

Vladino postupanje sa katastrofama narušilo je imidž vlade u javnosti. Anketa Metron Analisis objavljena u četvrtak za Mega TV pokazala je da 61 odsto ispitanika ima negativno mišljenje o radu vlade, naspram 57 odsto u maju.