Nobelova nagrada povećana na skoro milion dolara za 2023

Nobelova nagrada povećana na skoro milion dolara za 2023

Dobitnici ovogodišnjih Nobelovih nagrada dobiće dodatnih milion kruna, čime će ukupna finansijska nagrada iznositi 11 miliona švedskih kruna (986.000 dolara), saopštila je u petak Nobelova fondacija, koja upravlja dodelom nagrada, piše Rojters.

Novčana sredstva od nagrada su se povećavala i smanjivala poslednjih godina, a dodeljivači nagrada su rekli da se ove godine povećava kako bi odražavao jači finansijski položaj Fondacije.

U 2012. novčana nagrada je smanjena sa 10 miliona kruna na 8 miliona jer je Fondacija nastojala da ojača svoje finansije. Iznos nagrade je povećan na 9 miliona u 2017. i 2020. na 10 miliona – gde je bio pre 2012. godine.

Tokom poslednje decenije, međutim, švedska kruna je izgubila oko 30% svoje vrednosti u odnosu na evro, što znači da poslednje povećanje vrednosti nagrade neće ostaviti pobednike van Švedske da se osećaju mnogo bogatijima.

U 2013. godini, nagrade za dostignuća u nauci, književnosti i miru – koje su prvi put dodeljene 1901. godine – bile su vredne oko 1,2 miliona dolara, uprkos smanjenju sume švedske valute na 8 miliona kruna.

Nobelova nagrada za fiziologiju ili medicinu je prva od ovogodišnjih nagrada i biće objavljena 2. oktobra, a narednih dana za fiziku, hemiju, književnost i mir.