Istraživači pronalaze dokaze da nazalna imunoterapija može pomoći u lečenju Alchajmerove bolesti

Istraživači pronalaze dokaze da nazalna imunoterapija može pomoći u lečenju Alchajmerove bolesti

Alchajmerova bolest je iscrpljujuća neurodegenerativna i neuroinflamatorna bolest koju je teško lečiti. Većina postojećih terapija cilja na nakupljanje amiloidnih beta (Aβ) plakova u mozgu, što zahteva ranu intervenciju i intravensku terapiju.

Tim istraživača iz Brigham and Vomen’s Hospital, osnivača Mass General Brigham zdravstvenog sistema, testirao je da li terapija koja se testira na pacijentima sa multiplom sklerozom (MS) koja ublažava upalu imunih ćelija u mozgu može imati pozitivan efekat na Alchajmerovu bolest. modeli miša. Otkrili su da nazalna imunoterapija – anti-CD3 – smanjuje upalu i poboljšava kogniciju nezavisno od Aβ plakova.

U ovoj studiji, miševi su tretirani tri puta nedeljno intranazalnim anti-CD3 tokom pet meseci. Terapija je efikasno ograničila aktivaciju mikroglije – imunih ćelija odgovornih za upalu u mozgu. Tretirani miševi su se bolje pokazali u testovima ponašanja, uključujući vodeni lavirint, pokazujući poboljšanu kogniciju. Istraživači su takođe identifikovali promene u obrascima ekspresije gena u mozgu i ekspanziju regulatornih T ćelija koje se bore protiv bolesti na periferiji nakon tretmana. Sve promene su bile nezavisne od nivoa Aβ plaka.

Istraživači planiraju da istraže upotrebu ove imunoterapije kod životinja u kombinaciji sa antiamiloidnim terapijama i prošire se na klinička ispitivanja na ljudima. Rad se zasniva na prethodnim studijama tima kojima se testira foralumab – jedini potpuno ljudski tretman monoklonskim anti-CD3 antitelima – kod pacijenata sa COVID-19 i MS.

„Pružamo dokaze da intranazalna anti-CD3 terapija može prigušiti aktivaciju mikroglije i proširiti T ćelije u mišjem modelu Alchajmerove bolesti“, rekao je odgovarajući autor Hovard L. Veiner, MD, sa Odeljenja za neurologiju. „Ovo predstavlja jedinstven pristup lečenju kasnijih stadijuma Alchajmerove bolesti koji se može primeniti i na druga stanja zapaljenske bolesti.“

Istraživanje je objavljeno u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.