SAD obećavaju da će „na odgovarajući način“ odgovoriti na rusko proterivanje dvojice svojih diplomata

SAD obećavaju da će „na odgovarajući način“ odgovoriti na rusko proterivanje dvojice svojih diplomata

Sjedinjene Američke Države neće ostaviti bez odgovora odluku Rusije da protera dva službenika američke ambasade u Moskvi pod optužbom za navodnu nezakonitu špijunažu, izjavio je portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler na brifingu u četvrtak.

Predstavnik Stejt departmenta SAD je primetio da je Rusija ponovo „izabrala konfrontaciju i eskalaciju umesto konstruktivne diplomatske interakcije“.

„Ona nastavlja da uznemirava osoblje naše ambasade, kao što nastavlja da zastrašuje sopstvene građane. Žao nam je što je Rusija krenula ovim putem i svakako možete očekivati da ćemo adekvatno odgovoriti na njene akcije“, dodao je Miler.

On nije precizirao koje korake bi Vašington mogao da preduzme kao odgovor.

Ranije u četvrtak, rusko Ministarstvo spoljnih poslova proglasilo je prvog sekretara ambasade SAD u Moskvi Džefrija Silina i drugog sekretara ambasade Dejvida Bernštajna personama non grata.

Imena dvojice američkih diplomata pojavljuju se u istrazi ruske Federalne službe bezbednosti u vezi sa Rusom Robertom Šonovom, bivšim službenikom Generalnog konzulata SAD u Vladivostoku, koji je priveden u avgustu ove godine.

FSB tvrdi da je Šonov od septembra 2022. godine „za materijalnu nagradu“ i u ime Silina i Bernštajna prikupljao informacije o invaziji Ruske Federacije na Ukrajinu u punom obimu, mobilizaciji u Rusiji, „problematičnim trenucima i proceni njihovih uticaj na protestnu aktivnost stanovništva“.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije predalo je u februaru ove godine američkoj ambasadi u Moskvi notu sa zahtevom da se „prestane mešati u unutrašnje stvari”, u kojoj je zapretilo da će proterati američke diplomate osumnjičene za „subverzivne aktivnosti”.