Papina poseta Francuskoj izaziva debatu o imigraciji i sekularizmu

Papina poseta Francuskoj izaziva debatu o imigraciji i sekularizmu

Planirana poseta pape Franje Francuskoj sledeće nedelje izazvala je debatu u francuskoj političkoj klasi, pri čemu levičarski političari kritikuju predsednika zbog prisustvovanja misi, dok se krajnja desnica protivi papinim pozitivnim stavovima o imigraciji, piše Rojters.

Franjo će otputovati u Marsej, drugi grad u Francuskoj i istorijsku kapiju za imigrante, gde se očekuje da pošalje poruku tolerancije prema migrantima i održi svoju nedeljnu misu za očekivanih 60.000 ljudi na čuvenom gradskom fudbalskom stadionu.

Jelisejska palata potvrdila je u četvrtak da će predsednik Emanuel Makron prisustvovati misi, što je odmah izazvalo salvu kritika levičarskih političara koji su rekli da je to protiv sekularnih vrednosti francuske države.

„Predsednik ne bi trebalo da daje prednost jednoj određenoj religiji“, rekao je šef francuske Komunističke partije Fabijen Rusel.

Francuska, koja se nekada ponosila time što je bila takozvana „najstarija ćerka Crkve“ zbog svoje istorijske uloge bastiona rimokatolicizma, od početka 20. veka sprovodi striktno razdvajanje države i vere.

Debate o posebnom brendu francuskog sekularizma, poznatom kao laicit, redovno podstiču političke talk-shove, od toga da li se jaslice mogu postaviti u javne zgrade ili da li država i dalje treba da poštuje verske praznike.

Makronovi savetnici su rekli da su francuski lideri ranije prisustvovali misi i da je postojala „zabuna“ u pogledu toga šta znači sekularizam.

„Republika niti priznaje niti finansira nijednu religiju, ali to ni na koji način ne isključuje činjenicu da Republika treba da neguje odnose sa svim religijama“, rekao je jedan savetnik.

Makron se neće pričestiti na misi, rekli su.

U međuvremenu, krajnja desnica je naciljala papinu poruku dobrodošlice o imigraciji. Na čelu optužbe bila je Marion Marechal, nećaka liderke krajnje desnice Marin le Pen i kandidatkinja za izbore za Evropski parlament sledeće godine.

„Ne slažem se sa papom Franjom“, rekao je Marešal na televiziji BFM u četvrtak. „On ima svoju prizmu južnoameričkog pape koji zapravo ne poznaje vrstu imigracije koju poznajemo i koji, jasno, ne shvata u potpunosti sa čime imamo posla.

Franjo je podršku migrantima učinio glavnom temom svog pontifikata. Njegovi strastveni govori koji su njihovo isključenje nazivali „skandaloznim, odvratnim i grešnim“ doveli su ga u sukob sa desničarskim političarima u Evropi.

Francuska, dom najveće muslimanske zajednice u Evropi, redovno je zaokupljena debatama o imigraciji.