Vakcina protiv gripa dobro funkcioniše u Južnoj Americi

Vakcina protiv gripa dobro funkcioniše u Južnoj Americi

U otkriću koje bi trebalo da olakša um Amerikanaca uoči nove sezone gripa, ovogodišnje vakcine su već prepolovile rizik od hospitalizacije tokom zime u Južnoj Americi, izvještavaju zdravstveni zvaničnici.

Još bolje, sojevi virusa gripa koji su otkriveni u Sjedinjenim Državama su do sada pokazivali sličan obrazac kao i oni u Južnoj Americi, iako bi to moglo da se promeni.

Izveštaj američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti zasnovan je na skoro 3.000 pacijenata koji su hospitalizovani u Argentini, Brazilu, Čileu, Paragvaju i Urugvaju između kraja marta i početka jula. Objavljen je 8. septembra u CDC publikaciji.

Fokus analize bio je na određenim grupama visokog rizika, uključujući decu, one sa već postojećim zdravstvenim problemima i starije odrasle osobe.

CDC planira slanje poruka o vakcini protiv gripa, uključujući nove oglase koji sugerišu da će vakcina preuzeti infekciju od „divljeg do blage“. Sada su dostupne vakcine protiv gripa. CDC ih preporučuje za bebe od 6 meseci i za decu i odrasle.

Ovo je posebno važno za veoma malu decu, trudnice, starije osobe i osobe sa već postojećim zdravstvenim problemima. Trebalo bi da dobiju vakcinu protiv gripa u septembru ili oktobru, savetuje CDC.

COVID-19 je dominantni respiratorni virus u Sjedinjenim Državama u ovom trenutku. U međuvremenu, slučajevi respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) se povećavaju na jugu, javio je CNN.