Kako pomoći školskoj deci da dobro spavaju

Kako pomoći školskoj deci da dobro spavaju

Mnogi roditelji daju svojoj deci suplement melatonina da im pomogne da spavaju, ali da li je to bezbedno?

U novoj anketi, Američka akademija za medicinu spavanja (AASM) je otkrila da je 46% roditelja — što je ona nazvala „šokantnim brojem“ — davalo melatonin deci mlađoj od 13 godina. Oko 30% je davalo melatonin svojim tinejdžerima kao pomoć u snu.

Ipak, malo je dokaza da melatonin pomaže kod nesanice kod dece, navodi AASM.

Prirodni hormon koji pomaže u regulisanju unutrašnjeg sata tela, melatonin može izgledati kao jednostavno rešenje, kaže AASM.

Ipak, organizacija je primetila važne bezbednosne brige.

Roditelji bi trebalo da razgovaraju sa zdravstvenim radnikom pre nego što daju melatonin ili bilo koji dodatak deci, savetuje AASM. Suplementi melatonina nemaju nadzor američke administracije za hranu i lekove na način na koji to rade lekovi koji se izdaju bez recepta ili na recept, a sadržaj može uveliko varirati među proizvodima i brendovima.

U jednoj studiji, istraživači su otkrili da se melatonin kretao od manje od jedne polovine do više od četiri puta veće količine navedene na etiketi. Tablete za žvakanje imale su posebno značajnu varijabilnost. Neki od dodataka su čak sadržali i druge hemikalije za koje su potrebni medicinski recepti.

„Budući da se mnoge poteškoće sa spavanjem kod dece mogu rešiti promenama u ponašanju, roditelji bi trebalo da pomognu svom detetu da uspostavi doslednu rutinu odlaska na spavanje i prvo praktikuje dobru higijenu sna, pre nego što pređe na melatonin“, dr M. Adeel Rishi, predsednik AASM komiteta za javnu bezbednost , navodi se u saopštenju akademije.

„Ako razmišljaju o upotrebi melatonina, roditelji bi trebalo da se konsultuju sa zdravstvenim radnikom pre nego što daju dodatak svom detetu kako bi osigurali odgovarajuću dozu i vreme“, savetovao je on.

Pored razgovora o melatoninu sa zdravstvenim radnicima pre nego što ga ponudite svom detetu, držite sopstveni melatonin van domašaja dece.