Istraživači identifikuju novu mutaciju gena koja menja rizik od Alchajmerove bolesti

Istraživači identifikuju novu mutaciju gena koja menja rizik od Alchajmerove bolesti

Studija koju su vodili stručnjaci sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Indijani bacila je novo svetlo na genetske osnove Alchajmerove bolesti. Istraživanje tima, ukorenjeno u studijama ljudske genetike, otkrilo je kritičnu mutaciju unutar ključnog gena koji deluje u imunim ćelijama mozga, potencijalno povećavajući rizik od Alchajmerove bolesti.

Istraživački tim je uključivao nekoliko istraživača IU u okviru Stark Neurosciences Research Institute—Gari Landreth, Ph.D., Martin profesor za istraživanje Alchajmera; Bruce Lamb, dr., izvršni direktor Stark Neuroscience Research Institute; dr Stefani Bisel, docent genetike; Kvangsik Nho, dr, vanredni profesor radiologije i imidžing nauka; i dr Adrijan Oblak, docent radiologije i imidžing nauka.

Njihovo istraživanje je nedavno objavljeno u časopisu Immunitet.

Andi Tsai, Ph.D., koji je diplomirao na postdiplomskom programu medicinskih neuronauka, bio je pokretačka snaga istraživanja, obuhvatajući njegov doktorat. teza. Tsai, sada postdoktorski saradnik na Medicinskom fakultetu Univerziteta Stanford, značajno je doprineo razotkrivanju misterija Alchajmerove bolesti.

Fokusna tačka istraživanja se kretala oko gena fosfolipaze C gama 2 (PLCG2), zamršeno isprepletenog unutar mikroglije – centralnog za imunološki odgovor mozga. Ova genetska anomalija, otkrivena analizom biološkog rada gena, pokazala je uticaj specifičnih retkih varijanti. Studija je otkrila da je varijanta M28L povećala podložnost Alchajmerovoj bolesti, dok je varijanta P522R pokazala efekat smanjenja rizika.

Inovativni mišji modeli Alchajmerove bolesti koje je razvio Centar MODEL-AD omogućili su istraživačima da potkrepe svoje nalaze. Imunske ćelije koje sadrže varijante gena za smanjenje rizika pokazale su smanjenje amiloidnih plakova, dok su one koje nose varijante koje povećavaju rizik pokazale porast akumulacije plaka. Studija je otkrila specifične klastere gena koji orkestriraju ove promene u ponašanju imunih ćelija unutar mikroglije.

Microglia, koja se često smatra prvom linijom odbrane mozga od infekcija, toksina i oštećenja, privukla je pažnju zbog svoje značajne uloge u uticaju na podložnost bolesti.

„Mikroglijalni odgovor utiče na neurone koji zatim utiču na sposobnost učenja i formiranja novih sećanja“, rekao je Landreth.

Obimna saradnja u okviru Stark Neurosciences Research Institute omogućila je sveobuhvatnu procenu implikacija gena. Ovo je uključivalo poređenje pretkliničkih podataka sa životinjskih modela i podataka iz stvarnog sveta o Alchajmerovoj bolesti.

„Ovo predstavlja saradnju koja se mogla ostvariti samo u Starku“, rekao je Landreth. „Koristili smo ljudsku genetiku da istražimo i identifikujemo mehanizam, i zaista imamo.“

Najvažnija važnost studije leži u objašnjavanju kritične uloge mikroglijalnih imunoloških odgovora i njihovog potencijala da utiču na rizik od bolesti, pozitivno ili negativno. Ovo otkriće obećava da će preoblikovati razumevanje Alchajmerove bolesti i otvoriti put ka ciljanoj terapiji, koju sprovodi Centar TREAT-AD.