Američki tužioci će tražiti optužnicu protiv Hantera Bajdena do 29. septembra

Američki tužioci će tražiti optužnicu protiv Hantera Bajdena do 29. septembra

Američki tužioci planiraju da zatraže od velike porote da optuži sina predsednika Džoa Bajdena Hantera do kraja meseca, navodi se u sudskim dokumentima koji su podneti u sredu.

Tačne optužbe sa kojima će se predsednikov sin suočiti nisu bile odmah jasne, ali su se činile povezane sa optužbom za posedovanje oružja u kojoj je optužen da je držao vatreno oružje dok je bio korisnik droge. On je takođe bio pod istragom saveznog tužioca zbog njegovog poslovanja.

Američki tužilac Delavera Dejvid Vajs, koji je nedavno imenovan za specijalnog branioca u ovom slučaju, pozvao je na traženje optužnice pre 29. septembra u izveštaju o statusu koji je zahtevala sudija Merilen Norejka.

Advokati su tvrdili da sporazum kojim se Hanter Bajden poštedi krivičnog gonjenja po optužbi za oružje za krivično delo ostaje na snazi. To je bio deo sporazuma o priznanju krivice o prekršajnim poreskim prekršajima koji se raspao tokom sudskog pojavljivanja u julu.

Bajden je u junu optužen za dva prekršajna krivična dela zbog neplaćanja više od 100.000 dolara poreza na prihod od preko 1,5 miliona dolara u 2017. i 2018. Očekivalo se da će se izjasniti krivim u julu, nakon što je sklopio sporazum sa tužiocima, koji su planirajući da preporuči dve godine probnog rada. Slučaj se raspao tokom saslušanja nakon što je Noreika, koju je imenovao predsednik Donald Tramp, izrazila višestruku zabrinutost u vezi sa specifičnostima sporazuma i njenom ulogom u postupku.