Blinken: SAD će izdvojiti više od milijardu dolara za pomoć Ukrajini

Blinken: SAD će izdvojiti više od milijardu dolara za pomoć Ukrajini

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je da će Vašington izdvojiti više od milijardu dolara za pomoć Ukrajini.

On je to rekao na konferenciji za novinare sa šefom Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Dmitrom Kulebom, prenosi „Evropska pravda“.

„Nastavićemo da stojimo uz Ukrajinu, a danas najavljujemo novu pomoć u ukupnom iznosu od više od milijardu dolara kao deo ovog zajedničkog napora“, istakao je državni sekretar.

To uključuje 665,5 miliona dolara nove vojne i civilne bezbednosne pomoći, rekao je on.

„Ukupno, od početka ruske agresije, izdvojili smo više od 43 milijarde dolara bezbednosne pomoći“, dodao je Blinken.

Državni sekretar je takođe naveo da pomoć uključuje 175 miliona dolara za „pružanje značajne podrške protivvazdušnoj odbrani Ukrajine, što je hitna potreba“.

Još 100 miliona dolara, prema njegovim rečima, opredeljeno je za podršku dugoročnim vojnim potrebama Ukrajine i 300 miliona za podršku naporima agencija za sprovođenje zakona da obnove i održe red i zakon na oslobođenim teritorijama.

„Šaljemo našu prvu seriju protivminskih i oklopnih vozila ukrajinskim graničarima i policiji, od kojih ću neke moći da se sretnem sutra. I pružamo kritičnu pomoć u deminiranju kako bismo pomogli u deminiranju ruskih mina, neeksplodiranih ubojnih sredstava itd. “, rekao je..

„Novo finansiranje bezbednosti koje danas najavljujemo takođe će biti podržano dolaskom američkih tenkova Abrams ove jeseni i obukom ukrajinskih pilota F-16 u Sjedinjenim Državama, dopunjujući obuku koja je već u toku u Evropi“, rekao je on.

Entoni Blinken doputovao je u zvaničnu posetu Kijevu u sredu ujutru.

Dok je bio u Kijevu, Blinken je rekao da Vašington vidi napredak ukrajinske kontraofanzive, a SAD će se pobrinuti da Ukrajina ima pomoć koja joj je potrebna sada i dugoročno.

Ranije su SAD najavile pružanje novog paketa vojne pomoći Ukrajini, koji je posebno uključivao municiju sa osiromašenim uranijumom