Ukrajinski ministar govori o žrtvama nedavnog ruskog napada na Kostjantinovku

Ukrajinski ministar govori o žrtvama nedavnog ruskog napada na Kostjantinovku

Nakon smrtonosnog napada Rusije na centralnu pijacu u Kostjantinjivki u regionu Donjecka, najstarija žrtva bila je žena rođena 1940. godine, a najmlađa muškarac rođen 2005., rekao je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko tokom nacionalnog teletona, javlja dopisnik Ukrinforma.

„Do danas je prijavljeno 50 žrtava. Sedamnaest ljudi je poginulo, a 33 su povređene. Informacije o smrti deteta još nisu potvrđene. Među poginulima, najstarija žrtva je žena rođena 1940. godine, a najmlađi muškarac rođen 2005. godine. To su tela koja su do sada identifikovana”, rekao je Klimenko.

Prema njegovim rečima, na licu mesta rade DNK laboratorije. Oni su već prikupili DNK uzorke sa tela žrtava, a sada prikupljaju relevantne uzorke od rođaka.

Prema rečima Klimenka, vrsta oružja koje koriste ruske snage tek treba da bude identifikovana.

Generalno, nakon napada, oštećene su dve petospratnice i 122 stana. Na pijaci je zahvaćeno 28 paviljona, a osam ih je potpuno uništeno.

Klimenko je napomenuo da su Rusi napali centralnu pijacu u 14.00 časova, kada je bila najveća gužva. Većina žrtava bili su lokalni stanovnici Kostjantinovke.

„Ovo je strašna tragedija. Napadnuto je civilno stanovništvo, nije bilo ni vojnika ni vojnih jedinica“, naglasio je Klimenko.

Podsećamo da su 6. septembra 2023. ruske snage granatirale centralnu pijacu u Kostjantinovki u Donjeckoj oblasti. U 06:00 časova završena je akcija potrage i spasavanja.