Pacijenti sa leukemijom koji su primali suplemente vitamina C/D imaju manje komplikacija

Pacijenti sa leukemijom koji su primali suplemente vitamina C/D imaju manje komplikacija

Pacijenti sa akutnom mijeloidnom leukemijom (AML) koji su primali suplemente vitamina C i D dok su bili podvrgnuti intenzivnoj hemoterapiji imali su niže stope komplikacija, kao što su infekcije, krvarenje i zapaljenje, u poređenju sa sličnim, prethodno lečenim pacijentima koji nisu primali ove suplemente.

Štaviše, dok studija nije pokazala nikakvu razliku u preživljavanju između ove dve grupe, analiza podgrupe je pokazala da je među pacijentima sa genetskom mutacijom poznatom kao NPM1 – pronađenom kod otprilike jednog od tri pacijenta sa AML – rizik od smrti bio skoro 50% manji među oni koji su uzimali suplemente. Rezultati su objavljeni u časopisu Blood Advances.

„Prema našim saznanjima, ovo je prva studija koja ispituje potencijalne efekte suplementacije vitamina C i D tokom intenzivne hemoterapije za AML“, rekao je Christian Recher, MD, sa Univerzitetskog instituta za rak u Tuluzu u Francuskoj i stariji u studiji. autor. „Pokazali smo da je suplementacija izvodljiva i bezbedna i može pomoći u smanjenju nekih značajnih neželjenih događaja povezanih sa intenzivnom hemoterapijom, što je jasna korist za pacijente.“

Dr Recher i njegove kolege su počeli da leče sve odrasle pacijente sa AML koji su bili podvrgnuti intenzivnoj hemoterapiji suplementima vitamina C i D, na osnovu nalaza nekoliko prethodnih studija. Jedna od ovih studija sugerisala je da viši nivoi vitamina D pre transplantacije matičnih ćelija donatora smanjuju rizik od relapsa nakon transplantacije kod pacijenata sa AML, dok su dve laboratorijske studije pokazale da suplementacija vitaminom C može da potisne razvoj leukemijskih ćelija.

U ovoj studiji, istraživači su uporedili rezultate za 431 pacijenta sa AML koji su primali intenzivnu hemoterapiju na Univerzitetskom institutu za rak u Tuluzu tokom petogodišnjeg perioda; 169 pacijenata, lečenih između 2018. i 2020. godine, primalo je suplemente vitamina C i D, dok 262, lečenih između 2015. i 2018. (kontrolna grupa), nije.

Srednja starost pacijenata u grupi koja je primala suplementaciju bila je 65 i 52% su bile žene, dok je u kontrolnoj grupi srednja starost bila 60, a 53% muškarci. U vreme njihove dijagnoze AML, većina pacijenata u obe grupe imala je nizak nivo vitamina C i D.

Otprilike četvrtina pacijenata u grupi sa suplementacijom i trećina onih u kontrolnoj grupi su primili transplantaciju donorskih matičnih ćelija. Medijan perioda praćenja bio je 28,7 meseci za grupu sa suplementacijom i 58,2 meseca za kontrolnu grupu.

U grupi koja je uzimala suplementaciju, nivoi vitamina D su se značajno povećali sa 18 ng/mL pri postavljanju dijagnoze na 39 ng/mL nakon oporavka od intenzivne hemoterapije. Normalni opseg za vitamin D je između 20 i 50 ng/mL Nije primećeno značajno povećanje nivoa vitamina C verovatno zbog konzervativnog režima (6 grama nedeljno).

Tokom intenzivne hemoterapije, pacijenti koji su primali suplementaciju imali su niže stope umerenih do teških bakterijskih infekcija (27,2% naspram 35,1% u kontrolnoj grupi), krvarenja (1,8% naspram 5,7% u kontrolnoj grupi) i potencijalno životno ugrožavajuće upale imunog sistema (1,8% prema 8,8% u kontroli).

Medijan ukupnog preživljavanja bio je 34,5 meseci, medijan preživljavanja bez relapsa bio je 20,6 meseci, a kumulativna incidencija relapsa je bila 46,4%. Nisu primećene značajne razlike između ove dve grupe kada su istraživači analizirali ishode za sve tretirane pacijente zajedno.

Međutim, analiza podgrupe je otkrila da su pacijenti u grupi koja je primala suplementaciju sa mutacijom NPM1 – najčešća mutacija pronađena kod 30% do 35% pacijenata sa AML – imali 48% smanjen rizik od smrti u poređenju sa pacijentima koji nisu imali mutaciju. . Potrebne su dalje studije da bi se identifikovao mehanizam odgovoran za ovu razliku u preživljavanju, rekao je dr Recher.

Dr Recher i njegov tim bili su posebno iznenađeni poboljšanim preživljavanjem pacijenata sa mutacijom NPM1 koji su primali suplemente, ali su upozorili da ova povezanost zahteva potvrdu u većoj, randomizovanoj studiji.

Studija ima nekoliko ograničenja. To je bila retrospektivna studija sprovedena u jednoj ustanovi koja je upoređivala ishode za pacijente koji su lečeni pre i nakon što je ustanova uvela suplementaciju za sve odrasle pacijente koji su bili podvrgnuti intenzivnoj hemoterapiji za AML. Studija je takođe uključila relativno mali broj pacijenata. Pored toga, pošto su svi pacijenti u grupi suplementacije primali i vitamin C i vitamin D, istraživači nisu mogli analizirati nezavisan efekat svakog vitamina ili vrednost njihovog kombinovanja.

Uprkos ovim ograničenjima, dr Recher je rekao: „Naši rezultati ohrabruju i podržavaju prospektivna klinička ispitivanja primene vitamina C i D kod pacijenata sa AML-om.“