Starenje menja cirkadijalni ritam pankreasa

Starenje menja cirkadijalni ritam pankreasa

Novi istraživački rad pod nazivom „Reorganizacija cirkadijalnog transkriptoma pankreasa sa starenjem“ objavljen je u časopisu Starenje.

Evolucijski očuvan cirkadijalni sistem omogućava organizmima da sinhronizuju unutrašnje procese sa 24-časovnim biciklističkim vremenskim signalima životne sredine, obezbeđujući optimalnu adaptaciju. Kao i drugi organi, funkcija pankreasa je pod cirkadijalnom kontrolom. Nedavni dokazi sugerišu da je starenje samo po sebi povezano sa izmenjenom cirkadijalnom homeostazom u različitim tkivima koja bi mogla uticati na otpornost organa na patologije povezane sa starenjem.

Patologije pankreasa bilo endokrinih ili egzokrinih komponenti su povezane sa uzrastom. Još uvek nije poznato da li na izlaz cirkadijalnog transkriptoma pankreasa utiče starost. U svojoj novoj studiji, istraživači Deepak Sharma, Caitlin R. Vessel, Mahboobeh Mahdavinia, Fabian Preuss i Faraz Bishehsari sa Univerziteta Rush i Univerziteta Visconsin-Parkside profilirali su uticaj starosti na transkriptom pankreasa tokom punog cirkadijalnog ciklusa i razjasnili cirkadijalni ciklus. reorganizacija transkriptoma pankreasa starenjem.

„Ovde smo sproveli 24-časovnu cirkadijalnu transkriptomsku analizu pankreasa od muških miševa u mladom i starijem uzrastu“, objašnjavaju istraživači.

Tim je definisao sveobuhvatan cirkadijalni pejzaž transkriptoma i identifikovao biološke puteve koji odražavaju starenje pankreasa. Pored toga, analiza mikrookruženja pankreasa otkrila je nove mehaničke uvide u regulaciju ritmičnosti posredovane fibroblastima u ostarelom pankreasu. Tim sugeriše da se cirkadijalni transkriptom u starenju pankreasa reorganizuje kao odgovor na signale specifične za uzrast iz ćelijskog mikrookruženja, prvenstveno modulisane fibroblastima.

„Naša studija naglašava povećanje ritmova u spoljašnjim ćelijskim putevima u ostarelom pankreasu i proširuje potencijalnu ulogu na mehanizme povezane sa fibroblastima“, zaključuje tim.