Žene su manje srećne od muškaraca

Žene su manje srećne od muškaraca

Nešto čudno se dešava u istraživanju ženske sreće. Jer uprkos tome što imaju više slobode i mogućnosti za zapošljavanje nego ikada ranije, žene imaju veći nivo anksioznosti i više izazova mentalnog zdravlja, kao što su depresija, bes, usamljenost i nemirniji san. I ovi rezultati se vide u mnogim zemljama i različitim starosnim grupama.

Nedavno istraživanje koje je sprovelo Američko psihološko udruženje može sadržati neke naznake zašto. Rezultati su otkrili da većina američkih žena nije zadovoljna načinom na koji se društvo odnosi prema njima.

Mnoge žene su i dalje glavni negovatelji dece i starijih rođaka. Većina takođe ima dvostruki teret upravljanja domom i porodičnim aranžmanima pored plaćenih radnih obaveza. A na radnom mestu tri od pet žena su iskusile maltretiranje, seksualno uznemiravanje ili verbalno zlostavljanje.

Rodni jaz u blagostanju je primetno dokumentovan tokom pandemije, pošto su mnoge žene uz posao preuzele više obaveza u kući i nezi. Ali, takođe je primećeno da iako su žene imale veći uticaj na svoje blagostanje, one su se brže oporavljale, što izgleda ukazuje da su žene emocionalno otpornije od muškaraca.

Jedan od faktora koji može doprineti otpornosti žena je društvena povezanost. U jednoj studiji iz 2019., istraživači su otkrili da su žene postigle veći rezultat od muškaraca za pozitivne odnose sa drugima, kao i sposobnost za lični rast. U suštini, žene imaju tendenciju da budu bolje od muškaraca u dobijanju podrške. Oni traže pomoć ranije, pa je veća verovatnoća da će brže prevazići nevolje.

Takođe je utvrđeno da žene pridaju veću vrednost društvenim vezama od muškaraca. Studije su otkrile da su ženska prijateljstva intimnija — žene preferiraju interakcije licem u lice koje omogućavaju više samootkrivanja i emocionalne podrške. Dok muška prijateljstva imaju tendenciju da budu rame uz rame, baveći se zajedničkim aktivnostima. Razmislite o nadoknadi gledanja fudbalske utakmice naspram kafe. Opet ovo može objasniti tampon za mentalno zdravlje žena.

Iako žene možda nisu toliko srećne u ovom trenutku kao muškarci i suočavaju se sa većom društvenom nejednakošću, nedavna studija sugeriše da žene navode da imaju više svrhe u svom životu. A smisao i svrha života povezani su sa boljim zdravljem i dužim životom.

Studija je otkrila da žene imaju tendenciju da se angažuju u više altruističkih nastojanja, kao što su podrška drugima i dobrotvorno volontiranje što dovodi do većeg osećaja smisla i svrhe.

Međutim, istraživači takođe ističu da je to verovatno povezano sa kulturnim normama žena koje se podstiču da stavljaju potrebe drugih na prvo mesto. Dok vas stavljanje drugih na prvo mesto ne čini nužno srećnijim, osećaj smisla života definitivno doprinosi sreći.

S obzirom na sve ovo, žene moraju da odvoje vreme za sebe kako bi zaštitile svoje blagostanje. Evo četiri načina zasnovana na dokazima koji će vam pomoći u tome:

Imati mesto samo za vas, gde možete razgovarati o tome kako se osećate i izraziti svoje emocije, važno je za vaše psihičko blagostanje. Terapije zasnovane na umetnosti su posebno korisne za žene, kao i grupne intervencije koje omogućavaju ženama da otvoreno razgovaraju sa drugim ženama – što može smanjiti osećaj stigme i srama.

Provođenje vremena na otvorenom u prirodnom okruženju može biti veoma prijatno. Nedavno istraživanje je pokazalo da su intervencije zasnovane na prirodi posebno lekovite za žene koje su doživele traumu ili bolest. Zaista, kao žene, naša biologija i vrednosti često su u skladu sa svetom prirode. Izraz „Majka Zemlja“ odražava žensku sklonost da bude životvorna i negova.

Zato u svoje dnevne ili nedeljne planove uračunajte malo vremena napolju u prirodi. Šetnja plažom, trčanje kroz šumu ili čitanje knjige u parku, sve to pomaže.

Studije pokazuju da kada se žene bave redovnom fizičkom aktivnošću to povećava samoprihvatanje i lični rast. Aerobne vežbe su posebno korisne za kognitivno zdravlje kako žene stare. Vežbe sa velikim uticajem i opterećenjem kao što su skakanje i trčanje poboljšavaju zdravlje kostiju kod žena u srednjim godinama, a pokazalo se da redovna umerena vežba, kao što je hodanje, poboljšava simptome menopauze.

Žene se suočavaju sa rodno specifičnim rizicima u vezi sa alkoholom, uključujući veći rizik da budu žrtve nasilja i više zdravstvenih problema kao što su bolesti srca i rak dojke. Žene se takođe opijaju brže od muškaraca, što ih može učiniti ranjivijim.

S obzirom na to da žene imaju dvostruko veće šanse da dožive anksioznost od muškaraca, smanjenje ili eliminisanje alkohola može biti razumno. Zaista, istraživanja pokazuju da prestanak upotrebe alkohola može značajno poboljšati zdravlje i sreću žena.