Kako inaktivirati viruse obične prehlade i smanjiti rizik od RSV infekcije

Kako inaktivirati viruse obične prehlade i smanjiti rizik od RSV infekcije

Svake godine respiratorni sincicijski virusi (RSV) izazivaju bezbroj respiratornih infekcija širom sveta. Za novorođenčad, malu decu i ljude sa već postojećim stanjima, virus može biti opasan po život.

Tim sa Odeljenja za molekularnu i medicinsku virusologiju Univerziteta Rur u Bohumu istražio je načine za smanjenje rizika od infekcije. Njihovi nalazi pokazuju da – kada se pravilno koriste – sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola i komercijalno dostupna sredstva za dezinfekciju površina pružaju dobru zaštitu od prenošenja virusa preko površina. Istraživački tim izveštava u Journal of Hospital Infection.

Poznato je da neki virusi ostaju zarazni dugo vremena na površinama. Da bi odredio ovaj period za RSV, virološki tim iz Bohuma ispitao je koliko dugo virus opstaje na pločama od nerđajućeg čelika na sobnoj temperaturi.

„Iako se količina infektivnog virusa vremenom smanjivala, ipak smo detektovali zarazne virusne čestice posle sedam dana“, kaže dr Toni Luiz Majster. „Naročito u bolnicama i medicinskim ordinacijama, stoga je neophodno redovno dezinfikovati površine. Test pet površinskih dezinfekcionih sredstava koji sadrže alkohol, aldehid i vodonik peroksid pokazao je da su sva sredstva za čišćenje efikasno inaktivirala virus na površinama.

Isto tako, sredstva za dezinfekciju ruku koje je preporučila SZO pokazala su željeni efekat. „Sadržaj alkohola od 30% je bio dovoljan: više nismo otkrili nijedan zarazni virus nakon dezinfekcije ruku“, ističe Toni Luiz Majster. RSV je stoga lakše učiniti bezopasnim od nekih drugih virusa, kao što su virus majmunskih boginja ili virus hepatitisa B.

Ipak, većina infekcija RSV-om se prenosi sa jedne osobe na drugu, kapljicama iz vazduha koji udišemo. Rizik od zaraze virusom od zaražene osobe se smanjuje ako ta osoba ispire usta 30 sekundi komercijalnom vodicom za ispiranje usta. Laboratorijski testovi su pokazali da su tri vode za ispiranje usta za odrasle i tri od četiri vode za ispiranje usta dizajnirane posebno za decu smanjile količinu virusa u uzorku do te mere da virus više nije mogao da se otkrije.

„Ako pretpostavimo da se ovi rezultati iz laboratorije mogu preneti u svakodnevni život, nismo na milosti sezonskog gripa i prehlade, već možemo aktivno da sprečimo infekciju“, zaključuje Toni Luiz Majster. „Pored dezinfekcije, ljudi treba redovno da peru ruke, da održavaju pravilan bonton pri kijanju i kašljanju i da se drže podalje od drugih kada osete bilo kakve simptome.“