NASA je uočila novi krater na Mesecu, verovatno uzrokovan ruskom sondom

NASA je uočila novi krater na Mesecu, verovatno uzrokovan ruskom sondom

NASA je uočila mali novi krater na Mesecu koji je verovatno nastao usled pada ruske sonde na površinu pre oko dve nedelje.

Ovo otkriće je napravio Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) upoređujući slike pre i posle procenjene tačke udara, koje je obezbedila ruska svemirska agencija Roskosmos.

Sonda Luna-25 srušila se 19. avgusta, uništivši nade Rusije da će oživeti svoj dugo neaktivni Mesečev program prvim mekim sletanjem na južni pol Meseca.

To priznanje je umesto toga otišlo Indiji, koja je 23. avgusta uspešno sletela sa svojom misijom Chandraiaan-3 i trenutno istražuje polarni region sa svojim roverom Pragjan.

LRO, koji je u orbiti oko Meseca od 2009. godine, napravio je svoju najnoviju sliku „pre“ u junu 2022. Ovo je upoređeno sa slikom snimljenom 24. avgusta 2023. Ovaj GIF se menja između LRO prikaza od 27. juna 2020. i 24. avgusta 2023. — pre i posle pojave novog udarnog kratera verovatno od ruske misije Luna 25. Zasluge: NASA-in Centar za svemirske letove Godard / Državni univerzitet Arizone

„Pošto je ovaj novi krater blizu procenjene tačke udara Luna 25, tim LRO zaključuje da je verovatno iz te misije, a ne prirodnog udarca“, navodi se u saopštenju NASA-e.

Novi krater ima oko 10 metara (32 stope) u prečniku, oko 400 kilometara (250 milja) manje od predviđene tačke sletanja Lune-25.

NASA takođe planira da se vrati na Mesec u okviru svog programa Artemis, sa ciljem da izgradi trajno prisustvo. Ledene naslage bi se mogle iskoristiti za održavanje ljudskih staništa ili razbiti na vodonik i kiseonik za upotrebu kao raketno gorivo.