Lideri gabonskog puča ponovo otvaraju granice

Lideri gabonskog puča ponovo otvaraju granice

Oficiri iz Oružanih snaga Gabona saopštili su u subotu da su ponovo otvorili kopnene, morske i vazdušne granice zemlje, tri dana nakon što su zbacili bivšeg predsednika Alija Bonga sa vlasti.

Bongo je svrgnut u sredu i stavljen u kućni pritvor od strane policajaca, čime je okončana skoro šest decenija vladavine porodice Bongo. Dok su vojnici zaključavali glavni grad Librevil, šef Republikanske garde, general Bris Oligui Nguema, imenovan je za privremenog šefa države kasnije tog dana.

U obraćanju u subotu popodne, portparol vojske rekao je da nova vlada namerava da obnovi normalne odnose sa ostatkom sveta. On je rekao da će kopnene, morske i vazdušne granice Gabona biti ponovo otvorene „odmah“, jer je vojska „zabrinuta za očuvanje poštovanja vladavine prava [i] dobrih odnosa sa našim susedima i svim državama sveta“.

Gabon, rekao je portparol, želi da zadrži svoje „međunarodne obaveze“.

Državni udar oštro je osudila Ekonomska zajednica centralnoafričkih država (ECCAS), dok je predsednik Nigerije Bola Tinubu – koji je na čelu Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOVAS) – upozorio u četvrtak da će „imitatori početi da rade istu stvar dok to je zaustavljeno.”

Bongovo svrgavanje je poslednje u talasu uspešnih revolucija širom Zapadne i Centralne Afrike. Grupe vojnih vođa preuzele su vlast u Nigeru u julu, u Burkini Faso 2022. i u Čadu, Gvineji i Maliju 2021. Sve ove zemlje su bivše francuske kolonije i nezadovoljstvo javnosti decenijskom antiterorističkom operacijom Francuske u Burkina Faso, Čad, Mali i Niger su se pretvorili u široku podršku ovim državnim udarima.

Bongov nedavni reizbor dao je vojsci Gabona podsticaj da preuzme vlast. Načelnici armija su njegovu pobedu – navodno sa 64 odsto glasova – nazvali lažnom, i izjavili da je njegovih 14 godina na funkciji rezultiralo „pogoršanjem društvene kohezije što rizikuje da zemlju odvede u haos“.

Zapadni posmatrači već dugo smatraju da je Bongo korumpiran, a vašingtonska nevladina organizacija Freedom House nije izrazila uverenje da je svrgnuti predsednik „izabran na slobodnim i poštenim izborima“. Američka diplomatska depeša iz 2010. koju je objavio Vikiliks navodi da je Bongo proneverio milione dolara iz Banke centralnoafričkih država.