Delegacija australijskih ministara posetiće Kinu u znak daljeg unapređenja odnosa

Delegacija australijskih ministara posetiće Kinu u znak daljeg unapređenja odnosa

Delegacija australijskih saveznih ministara prisustvovaće dijalogu na visokom nivou u Pekingu sledeće nedelje, što je još jedan znak otopljavanja odnosa posle višegodišnjeg zahlađenja.

Delegati će na skupu 7. septembra razgovarati o trgovini i investicijama, vezama među ljudima i regionalnoj i međunarodnoj bezbednosti.

„Ovo je prvi put da se dijalog vodi od početka 2020. i predstavlja još jedan korak ka povećanju bilateralnog angažmana i stabilizaciji naših odnosa sa Kinom“, rekla je u subotu ministarka inostranih poslova Peni Vong.

Nastavak razgovora bio je jedan od ishoda sastanka koji je ministar održao sa kineskim državnim savetnikom i ministrom spoljnih poslova Vang Jijem u Pekingu u decembru.

„To pruža priliku predstavnicima obe zemlje da razgovaraju o našim perspektivama i o tome kako možemo da unapredimo našu saradnju u oblastima od zajedničkog interesa“, rekao je Vong.

Nastavak dijaloga dolazi mesec dana nakon što je Kina ukinula trogodišnju zagušljivu carinu na australijski ječam – što je snažan znak poboljšanja bilateralnih trgovinskih odnosa od promene australijske vlade.

Kina je praktično zatvorila vrata australskom ječmu u maju 2020. uvođenjem carine od 80,5%.

Trgovinske barijere su se naširoko smatrale kaznom za to što je prethodna australijska vlada donela zakone koji zabranjuju tajno strano mešanje u unutrašnju politiku, zabranjujući kineskom telekomunikacionom gigantu Huavei da pokrene australijsku 5G mrežu iz bezbednosnih razloga, i za pozivanje na nezavisnu istragu o pandemije COVID-19.

Bivši ministar trgovine rada Kreg Emerson će kopredsedavati događajem, a bivša ministarka spoljnih poslova koalicije Džuli Bišop će prisustvovati kao delegat i vođa sednice. Bivši kineski ministar spoljnih poslova i sadašnji počasni predsednik Kineskog narodnog instituta za spoljne poslove, Li Zhaoking, biće kopredsedavajući i predvodiće kinesku delegaciju.