Ukrajinske pomorske bespilotne letelice napale Krimski most

Ukrajinske pomorske bespilotne letelice napale Krimski most

Višestruki pokušaji napada ukrajinskih pomorskih bespilotnih letelica na strateški most koji povezuje poluostrvo sa ruskim kopnom osujećeni su u petak uveče i rano u subotu ujutru, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„Prvog septembra, oko 23:15 po moskovskom vremenu, režim u Kijevu je pokušao da izvede teroristički napad na Krimski most koristeći polupotopljeni čamac bez posade“, navodi se u kratkom saopštenju ministarstva, dodajući da je neprijateljska letelica „ odmah otkrivena i uništena” u Crnom moru.

Tri sata kasnije, oko 2:10 u subotu, još jedan dron je uništen u tom području dok je takođe pokušao da udari na most, saopštila je ruska vojska. Treći nadolazeći čamac bez posade je navodno neutralisan u 2:20 ujutro.

Sav saobraćaj na Krimskom mostu je iz predostrožnosti obustavljen u petak uveče.

Poluostrvo Krim, na kojem se nalazi ključna ruska pomorska baza, bila je česta meta ukrajinskih dronova i raketnih napada. Sa svojom flotom svedenom na nekoliko patrolnih čamaca, Kijev je takođe pribegao napadima na rusku infrastrukturu i brodove od strane plovila kojima se upravlja na daljinu.

Sredinom jula, dron je oštetio jedan raspon Krimskog mosta, ubivši dva civila i ranivši njihovu 14-godišnju ćerku. Kijev je u avgustu zvanično priznao napad i čak je Si-En-Enu dostavio nikada ranije viđene snimke koji pokazuju pogled iz prvog lica iz drona.

Služba bezbednosti Ukrajine preuzela je i odgovornost za napad kamionom bombom na Krimski most u oktobru prošle godine, u kojem su poginula tri civila i značajno oštećena konstrukcija.

Ruski predsednik Vladimir Putin opisao je napade na Krimski most kao „brutalne“ i besmislene iz vojne perspektive, objašnjavajući da se više ne koristi za transport borbene opreme. Ipak, šef ukrajinske odbrane Aleksej Reznikov obećao je da će nastaviti sa napadima na most i druge ciljeve na poluostrvu.