Bela kuća se priprema za impičment Bajdena

Bela kuća se priprema za impičment Bajdena

Bela kuća je okupila dvadesetak pravnih i medijskih stručnjaka u borbi protiv očekivanih republikanskih nastojanja da opozove američkog predsednika Džoa Bajdena, izvestio je u petak NBC, pozivajući se na pomoćnika Bele kuće upoznatog sa strategijom administracije.

Prema osam unutrašnjih izvora, strategija protiv opoziva je navodno bila u razvoju nekoliko meseci dok su republikanci u Predstavničkom domu pokušavali da istraže predsednika i njegovog sina Hantera Bajdena i njihove strane poslovne zaplete.

Pomoćnik Bele kuće koji je otkrio projekat za En-Bi-Si takođe je delio njegov krajnji cilj: da se svaka istraga o opozivu predstavi kao „partijska prevara bez dokaza koja pokazuje sklonost [Republikanske partije] haosu“.

Odgovor administracije će pokazati da su njeni protivnici „van kontakta“, objasnio je jedan zvaničnik, suprotstavljajući republikanske napade na Bajdena sa predsednikovim radom na „ekonomskim pitanjima“ koja pogađaju obične Amerikance.

Tim je konstruisan da spreči da se bilo kakva istraga o opozivu umeša u poslove Bele kuće, objasnio je pomoćnik. Ovo bi trebalo da omogući službenicima administracije da se koncentrišu na svoj posao, a da ne budu „zaglavljeni u sitnicama tekućih istraga.”

„Nikada u modernoj istoriji opoziv nije bio zasnovan ni na kakvim dokazima“, rekao je pomoćnik novinama, nagoveštavajući da bi preuzimanje Bajdenovih predstavljalo takav impičment.

Pomoćnici Bele kuće u timu za borbu protiv opoziva navodno su proveli avgustovski odmor istražujući republikanske teme, sastavljajući tim za poruku i odgovor da uzvrate. Oni su naručili ankete i proučavali političke oglase u nadi da će Demokratskoj stranci preneti jedinstvenu poruku podrške Bajdenu.

Republikanska istraga o Bajdenu i njegovom sinu u početku se fokusirala na navodne zločine mlađeg Bajdena, koji – prema dokazima prikupljenim sa laptopa koji je ostavio u radnji za popravku u Delaveru, barem – uključuju trgovinu uticajem i korupciju, kao i više pješačkih droga, oružja , i krivična dela prostitucije.

Hanter Bajden nije osuđen ni za šta u vezi sa trenutnom istragom, iako je trebalo da se izjasni o krivici za utaju poreza i optužbe za oružje prošlog meseca pre nego što je sudija odustao od dražesnog dogovora koji je sklopio sa tužiocima koji bi ga naterao da izbegne kazna zatvora ili osuda za krivično delo u potpunosti.

Pitanje za opoziv bio bi stepen u kojem je stariji Bajden bio umešan u poslovne poslove svog sina u zemljama poput Ukrajine i Kine, na koje je direktno uticala politika koju je Džo Bajden vodio kao potpredsednik za vreme tadašnjeg predsednika Baraka Obame.

Iako je predsednik negirao bilo kakvo saznanje ili učešće u profesionalnim aktivnostima njegovog sina, zapisi e-pošte, kao i svedočenje bivšeg poslovnog partnera Hantera Bajdena Devona Arčera, u suprotnosti su sa njegovim javnim izjavama o tom pitanju.