Ekvador: 57 čuvara i policajaca oslobođeno nakon što su držani kao taoci u nekoliko zatvora

Ekvador: 57 čuvara i policajaca oslobođeno nakon što su držani kao taoci u nekoliko zatvora

Vlasti Ekvadora objavile su u petak oslobađanje 50 čuvara i sedam policajaca koji su bili zarobljeni više od jednog dana, što je vlada opisala kao odgovor kriminalnih grupa na napore da povrati kontrolu nad nekoliko velikih popravne ustanove u južnoameričkoj zemlji, piše AP.

Kazneno-popravni sistem u zemlji, Nacionalna služba za brigu o licima lišenim slobode, navodi u saopštenju da je 57 policajaca — koji su držani u šest različitih zatvora — bezbedni, ali nije ponudio detalje o tome kako su pušteni. .

U petak rano ujutru, kriminalne grupe u Ekvadoru koristile su eksploziv da oštete most, što je poslednji u nizu napada ove nedelje. U eksploziji niko nije povređen.

Vladini zvaničnici opisali su te nasilne radnje kao rad kriminalnih grupa sa članovima u zatvorima koji su reagovali na napore vlasti da preuzmu kontrolu nad nekoliko kaznionica premeštanjem zatvorenika, oduzimanjem oružja i drugim koracima.

Četiri auto-bombe i tri eksplozivne naprave eksplodirale su širom zemlje za manje od 48 sati. Najnovija eksplozija sa dinamitom dogodila se rano u petak na mostu koji povezuje dva grada u priobalnoj provinciji El Oro, rekao je za Asošiejted pres komandant Nacionalne policije Luis Garsija.

Nekoliko sati ranije, domaći rezervoar za gas sa zakačenim snopovima dinamita eksplodirao je ispod drugog mosta u provinciji Napo u Napou, koja se nalazi u ekvadorskom delu amazonske prašume.

Konsuelo Orelana, guverner provincije Azuaj, izvestio je rano u petak da je oslobođeno 44 taoca u zatvoru u gradu Kuenka. Popravni sistem zemlje je kasnije saopštio da je svih 57 oslobođeno.

Bezbednosni analitičar Danijel Ponton rekao je da je lanac događaja, koji se dogodio tri nedelje nakon ubistva predsedničkog kandidata Fernanda Viljavisensija, bio „sistematski i jasno planiran” napad koji je pokazao da je država neefikasna u sprečavanju nasilja.

„Šta državna obaveštajna služba radi u ovim situacijama? Ništa nije uradio, iako naređenja (za eksplozije) sigurno dolaze iz zatvora preko mobilnih telefona“, rekao je on.

Ponton smatra da štrajkovi imaju za cilj da izazovu strah među stanovništvom i utiču na politiku. Ekvador bi trebalo da izabere predsednika u drugom krugu glasanja 15. oktobra.

„Problem je u tome što vidimo eskalaciju problema, a s obzirom na stepen nesposobnosti države, kasnije možemo očekivati napade na stanovništvo“, rekao je Ponton. „To je predvidljiv scenario koji bi bio užasan.

Serija eksplozija počela je u sredu uveče, kada je auto bomba eksplodirala u Kitu, glavnom gradu Ekvadora, u oblasti u kojoj se ranije nalazila kancelarija državnog popravnog sistema. Dve druge auto-bombe su potom eksplodirale u provinciji El Oro, koja se nalazi na jugozapadu zemlje.

Još jedno vozilo u Kitu eksplodiralo je u četvrtak, ovo ispred trenutnih kancelarija popravnog sistema. Eksplozivna naprava je takođe eksplodirala u Kuenki, koja se nalazi u planinama Anda u južnom Ekvadoru. Sudija je odredio pritvor za šest osoba osumnjičenih za učešće u eksplozijama u glavnom gradu, dok je istraga nastavljena.

Komandir policije Fausto Martinez rekao je da su četvorica osumnjičenih uhapšena u vezi sa eksplozijama u Napu. On je rekao da su tri odrasle osobe i jedan maloletnik uhapšeni dok su putovali u taksiju u kojem su vlasti otkrile blokove dinamita koji su „već bili sinhronizovani sa eksplozivnom napravom“ sa sporim fitiljem. Nalaz je podstakao agente da izvrše dve kontrolisane detonacije.

Vlasti Ekvadora pripisuju nagli porast nasilja u poslednje tri godine vakuumu moći izazvanom ubistvom Horhea Zambrana 2020., alias „Raskuina“ ili „JL“, vođe lokalne bande Los Choneros.

Los Čoneros i slične grupe povezane sa meksičkim i kolumbijskim kartelima bore se oko ruta trgovine drogom i kontrole teritorije, uključujući i pritvorske objekte, u kojima je od 2021. umrlo najmanje 400 zatvorenika, prema vlastima.

Članovi bandi vrše naručena ubistva, vode operacije iznude, sele i prodaju drogu i vladaju zatvorima.

Viljavisencio, predsednički kandidat, imao je čuveno oštar stav o organizovanom kriminalu i korupciji. Ubijen je 9. avgusta na kraju političkog mitinga u Kitu uprkos tome što je imao obezbeđenje koje je uključivalo policiju i telohranitelje.

On je optužio Los Choneros i njegovog sadašnjeg lidera u zatvoru, Adolfa Macijasa, alias „Fito“, da su pretili njemu i njegovom predizbornom timu nekoliko dana pre ubistva.

Vlasti su uhapsile šest Kolumbijaca u vezi sa ubistvom Viljavisensija.