Maks Ferštapen se sprema za rekordnu 10. uzastopnu pobedu u Formuli 1 u Monci u nedelju

Maks Ferštapen se sprema za rekordnu 10. uzastopnu pobedu u Formuli 1 u Monci u nedelju

Pošto je prošlog vikenda izjednačio rekord Sebastijana Fetela u F1 od devet uzastopnih pobeda na Velikoj Nagradi Holandije, Ferštapen može da ga sruši na čuvenoj stazi u Monci.

Ali 25-godišnjak je fokusiran na jednu stvar: pobedu.

„Mislim, pre svega, nikada nisam mislio da ću pobediti devet uzastopno“, rekao je Ferštapen. „Ali da, sada kada smo ovde, naravno da ću pokušati da pobedim i 10, međutim više se radi o tome da želim samo da pobedim.“

Fetel je postavio rekord uzastopnih pobeda 2013. sa Red Bulom tokom njegove prve dominantne ere — kada je osvojio četiri uzastopne titule — i Ferštapen se seća koliko je bio zaprepašćen kao tinejdžer kada je video kako nemački vozač postiže taj podvig.

„Sećam se kada je to uradio, rekao sam ‘Vau, to je luda brojka. Mislim da niko nikada neće uraditi tako nešto“, rekao je Ferštapen. „I evo nas. . . ali takođe nisam previše fiksiran na to.“

Malo ko bi se kladio na to da će Verstapen nadmašiti taj „ludi broj“ u Monci u sezoni u kojoj dominira.

Pobeda prošlog vikenda povećala je njegovo ogromno vođstvo u šampionatu na 138 bodova dok se približava trećoj uzastopnoj tituli sveta.

Ferštapen se takođe približio sopstvenom rekordu F1 od 15 pobeda postavljenom prošle godine i ukupno 46 – već peti svih vremena po pobedama. Alen Prost (51) i Fetel (53) su mu na vidiku sa još devet trka.

A ljudi već pričaju o tome da se Verstapen smatra jednim od velikana svih vremena, uprkos njegovim relativno mladim godinama.

„Pa, mislim, svako, naravno, ima svoje mišljenje o ovakvim stvarima“, rekao je Ferštapen. „Ali za mene, nisam – nikada nisam bio – u Formuli 1 da bih pokušao da dokažem da pripadam između imena drugih ljudi. . . “

Jedna stvar koja bi mogla da ide u prilog njegovim rivalima ovog vikenda je to što je Ferštapen retko imao dobre rezultate na Velikoj nagradi Italije – iako je prošle godine završio svoju seriju bez pobede u Monci. Pre nego što je konačno ostvario pobedu u Hramu brzine, Ferštapen nikada nije završio više od petog – 2018.

Red Bul je pobedio u svakoj trci ove godine, ali, uprkos tome što Verstapen izgleda nepobedivo, neki misle da će se tim boriti na Monci, najbržoj stazi u kalendaru.

Ne i Ferštapen.

Rekao je: „Ljudima je dozvoljeno da požele ovakve stvari, ali mislim da će ovo biti dobar put za nas.

Neporaženi Red Bul dominira na tabeli konstruktora baš kao što Ferštapen ruši šampionsku titulu.

Tim juri rekordnu 15. uzastopnu pobedu u nedelju — uključujući poslednju trku prošle sezone — i ima više nego duplo više bodova od drugoplasiranog Mercedesa.

Ali većinu tih poena osvojio je Verstapen koji je pobedio u 11 od 13 trka do sada, a timski kolega Serđo Perez je zabeležio samo dve pobede.

„Definitivno sam prošao kroz težak period tokom sredine sezone gde sam se najviše mučio sa automobilom“, rekao je Perez. „Ali mislim da je to sve iza nas i da bi od sada trebalo da imamo dobre trke.“

Ferari nije imao najbolje vreme na svojoj domaćoj stazi u poslednje vreme, nudeći malo za hiljade lokalnih navijača – „tifosi“ – da navijaju poslednjih godina.

Šarl Lekler je pobedio za Skuderiju 2019. godine, ali je to bila njena jedina pobeda od 2010. godine.

Lekler je bio blizu prošle godine, ali je završio na drugom mestu nakon još jedne upitne strateške odluke Ferarija. To je bila samo jedna od brojnih pogrešnih strateških odluka i bizarnih incidenata koji su mučili Ferari u poslednje dve sezone, a poslednja je stigla na stazi Zandvoort prošlog vikenda.

„Trebalo bi da budemo malo konkurentniji ovde“, rekao je Lekler. „Onda, da li će biti dovoljno da se borimo za postolje, ne znam, ali se zaista nadam i uradićemo sve za to, sigurno.