Bivši vozač Formule 1 spreman da ide na sud jer tvrdi da mu je ‘ukradena’ titula iz 2008

Bivši vozač Formule 1 spreman da ide na sud jer tvrdi da mu je ‘ukradena’ titula iz 2008

Bivši vozač Ferarija Felipe Masa rekao je da je spreman da iznese upravno telo Formule 1 na sud kako bi izneo svoje tvrdnje da mu je „ukradena” titula 2008, koju je izgubio za jedan poen od Luisa Hamiltona, piše AP.

Masa je u četvrtak u intervjuu za Asošijeted pres dao upravnom telu FIA-e i menadžmenta Formule 1 do kraja sledeće nedelje da odgovore na pismo koje im je Brazilac poslao ovog meseca, u kojem tvrdi da su oboa tela „namerno ignorisalA nedolično ponašanje (na Velikoj nagradi Singapura) koje mu je oduzelo tu titulu.”

Brazilac je dodao da je „100% spreman“ da iznese slučaj na sud ako ništa ne čuje pre toga.

„Verujem i zaista verujem da radi pravde to što ćemo pokazati nije tačno“, rekao je 42-godišnji Masa agenciji AP u svom stanu u Sao Paulu. „Ja sam šampion i to osećam. Osećam da imam titulu. 16. šampion Formule jedan za Ferari. Te sezone smo dokazali da smo to zaslužili.“

Masina tvrdnja je usredsređena na zloglasnu nesreću vozača Renoa Nelsona Pikea mlađeg u Singapuru 2008. godine, što je dovelo do dugotrajnog skandala sledeće godine nakon tvrdnji da je namerno izazvao udes kako bi pomogao saigraču Fernandu Alonsu da pobedi u trci.

Masa je odlučio da preduzme akciju nakon intervjua bivšeg šefa Formule 1 Bernija Eklstona u martu u kojem je rekao da je 2008. saznao da je nesreća bila namerna – mnogo pre nego što je Pike mlađi izneo te tvrdnje sledeće godine.

Eklston je rekao da je namerno odlučio da ne istražuje nesreću u Singapuru sve do kraja sezone, kada je bilo prekasno za promenu na tabeli. Masa tvrdi da je takva odluka predstavljala kršenje ugovora, optužujući dva tela da nisu uspela da očuvaju integritet sporta.

Udes Pikea Mlađeg se dogodio u trenutku trke kada je Masa bio u vođstvu, i doneo je sigurnosni automobil koji je smanjio prednost Brazilca — dok je Alonsu dao ogromnu prednost jer je on bio jedini vozač koji je već postigao pit stop za dopunu goriva.

Masa je završio bez bodova na 13. mestu nakon katastrofalnog zaustavljanja u boksu, dok je Hamilton završio treći u toj trci.

Britanski vozač je te godine osvojio prvu od svojih sedam titula nakon dramatičnog petog mesta na Velikoj nagradi Brazila, koju je osvojio Masa.

Renou je 2009. godine suspendovana dvogodišnja zabrana učešća u Formuli 1 zbog nesreće, a njegov tadašnji šef tima Flavio Briatore je suspendovan na neodređeno vreme, iako je ta kazna kasnije smanjena.

Rezultati trke su, međutim, ostali na snazi.

„Izgubio sam mir jer sam znao da sam opljačkan“, rekao je Masa. „Od tada nikad nisam bio opušten.”

Okružen predmetima i trofejima Ferarija u svojoj kući, Masa je rekao da njegova potencijalna tužba „nije ništa protiv“ Hamiltona.

„Ovo je protiv rase kojom se manipulisalo“, rekao je Masa. „(Sezona 2008.) je bilo neverovatno prvenstvo. Bila je to velika borba od početka do kraja. Bilo je to sjajno prvenstvo sa moje strane. Bio sam vozač koji je osvojio više trka te godine, koji je startovao sa pol pozicije više puta.”

Masa je rekao da je do sada jedini odgovor koji je dobio od FIA bio zahtev da se ne pojavi na VN Italije ovog vikenda u Monci, gde su neki navijači Ferarija počeli da postavljaju transparente na kojima ga nazivaju pravim šampionom iz 2008.

„Odlučili smo da ne idemo“, rekao je Masa. „To ništa ne menja za našu borbu.“

Masa je rekao da su njegovi prijatelji i porodica godinama pokušavali da ga ubede da podnese tužbu za titulu 2008, ali je odlučio da preduzme akciju tek nakon što je pročitao Eklstonov intervju i video neobjavljeni snimak ove godine intervjua bivšeg direktora trke Formule 1 Čarlija Vajtinga, koji je umrla 2019.

Masa se povukao iz sporta 2017. nakon što je poslednje četiri godine karijere proveo u Vilijamsu.

„Formula jedan je sada drugačija od Formule jedan od tada, FIA je sada drugačija od FIA iz prošlosti“, rekao je Brazilac. „Zaista se nadam da razumeju da ono što se desilo u prošlosti nije bilo pošteno za sport i zaista se nadam da će rešiti slučaj.“