Zvaničnici Kanzasa više nisu obavezni da menjaju izvode iz matične knjige trans osoba

Zvaničnici Kanzasa više nisu obavezni da menjaju izvode iz matične knjige trans osoba

Savezni sudija presudio je u četvrtak da zvaničnici Kanzasa više nisu obavezni da stalno menjaju izvode iz matične knjige transrodnih osoba kako bi dokumenti odražavali njihov rodni identitet, piše AP.

Američki okružni sudija Danijel Krebtri odobrio je zahtev republičkog državnog tužioca Krisa Kobaha da blokira izmene zbog novog državnog zakona koji poništava trans prava. Kanzas se pridružuje Montani, Oklahomi i Tenesiju u zabrani takve promene izvoda iz matične knjige rođenih.

Kanzas je za sada takođe među nekoliko država koje ne dozvoljavaju trans osobama da menjaju svoje vozačke dozvole kako bi odražavale njihov rodni identitet. To je zbog odvojene tužbe državnog suda koju je Kobach podneo prošlog meseca. Oba pokušaja su odgovor na novi državni zakon, koji je stupio na snagu 1. jula.

Zakon definiše muško i žensko kao pol dodeljen pri rođenju, na osnovu „biološkog reproduktivnog sistema“ osobe, primenjujući te definicije na bilo koji drugi državni zakon ili propis. Zakonodavna skupština koju kontrolišu republikanci donela je to zbog veta demokratske guvernerke Laure Keli, ali je ona najavila malo pre nego što je stupila na snagu da će se izmene izvoda iz matične knjige rođenih nastaviti, pozivajući se na mišljenja advokata u njenoj administraciji da bi mogli.

Sudija je pristao da izmeni sporazum o saglasnosti koji je transrodnim Kanzanima omogućio da modifikuju svoje izvode iz matične knjige rođenih, ali je rekao da će na kraju biti na državnom sudu da odluči da li je novi zakon ustavni.

„Sud ima iskrene sumnje u vezi sa uključivanjem u spor o značenju novog zakona Kanzasa, SB 180“, rekao je Crabtree u svojoj presudi. „U nedostatku nekog pitanja koje proizilazi iz saveznog zakona, spor o značenju zakona Kanzasa pripada sudu u državi Kanzas.“

Na saveznom sudu, Kobah je uspeo da ukine politiku nametnutu kada je Kelijeva administracija rešila tužbu četiri transrodne osobe iz 2018. koja je osporila prethodnu republikansku politiku zabrane promena. Nagodba je usledila samo nekoliko meseci nakon što je Keli preuzela dužnost 2019. i zahtevala je od države da počne da menja izvode iz matične knjige rođenih trans osoba. Od tada je to učinilo više od 900 ljudi.

„Transaktivisti u ovom slučaju pokušali su da ponište državni zakon“, rekao je Kobach. „Sud je smatrao da SB 180 znači ono što piše — izvod iz matične knjige rođenih u Kanzasu mora da odražava biološki pol. Sve dok sam ja državni tužilac, zakoni Kanzasa će se sprovoditi onako kako su napisani. Zakonodavna vlast je odlučila da izvod iz matične knjige rođenih mora odražavati biološku stvarnost, i bilo im je sasvim jasno kako su napisali zakon.

Transrodni stanovnici Kanzasa i Keli su tvrdili da bi odbijanje promene izvoda iz matične knjige rođenih prekršilo prava zaštićena Ustavom SAD, nešto što je Krebtri rekao u svojoj kratkoj naredbi kojom se odobrava nagodba pre četiri godine. Kobah je tvrdio da je nagodba predstavljala samo stavove strana i da novi državni zakon predstavlja dovoljno veliku promenu da poništi zahteve nagodbe.

U tužbi državnog suda oko vozačkih dozvola, okružni sudija je blokirao promenu ličnih dokumenata najmanje do 1. novembra.

Novi zakon Kanzasa bio je deo talasa mera koje su ove godine poništile trans prava koja su se pojavila u državnim kućama pod kontrolom republikanaca širom SAD.

Zakon takođe proglašava da interesi države u zaštiti privatnosti, zdravlja i bezbednosti ljudi opravdavaju odvojene objekte, kao što su kupatila i svlačionice, za muškarce i žene. Pristalice su obećale da će to sprečiti transrodne žene i devojke da koriste objekte za žene i devojčice – što zakon čini među najopširnijim politikama za kupatilo u zemlji – ali ne postoji formalni mehanizam za sprovođenje.

Što se tiče izvoda iz matične knjige rođenih, Kobah je u nedavnom podnošenju savezne tužbe tvrdio da je zadržavanje punog rešenja iz 2019. na mestu „eksplicitno antidemokratsko” jer je direktno u suprotnosti sa novim zakonom.

„Drugačije mišljenje značilo bi učiniti državne vlade vazalima saveznih sudova, zauvek dužnim nepromenljivim sporazumima o saglasnosti koje su sklopili davno prošli javni zvaničnici“, rekao je Kobah.

Keli je 2018. pobedila Kobaha, tadašnjeg državnog sekretara Kanzasa, i osvojila svoj prvi guvernerski mandat. Kobah je ostvario politički povratak pobedivši u trci za državnog tužioca prošle godine, kada je Keli osvojila svoj drugi mandat. I jedno i drugo preovladalo je sa uskim marginama.

Transrodni stanovnici Kanzasa koji su tužili državu 2018. godine tvrdili su da bi stavljanje na stranu Kobacha omogućilo državi da se vrati politici koja krši ustavna prava ljudi.

U jednom oštrom pasusu u nedavnom sudskom podnesku, njihovi advokati su pitali da li bi Kobah tvrdio da bi države mogle da ignorišu istorijsku presudu američkog Vrhovnog suda Braun protiv Odbora za obrazovanje Topeke iz 1954. godine kojom se zabranjuju rasno segregirane škole ako njihovi zakonodavci jednostavno donesu novi zakon koji nalaže segregaciju .

„Odgovor je očigledno ne“, napisali su.

Glavni advokat tih stanovnika, Omar Gonzales-Pagan, rekao je da je razočarana presudom, ali veruje da će zakon biti proglašen neustavnim.

„Tumačenje SB180 koje zastupa Kris Kobah i njemu slični je isto tako nezakonito kao i politike koje smo prvi put osporili u našoj tužbi 2018. godine“, rekao je Gonzalez-Pagan, koji je u Lambda Legal. „Pristup tačnim ličnim dokumentima je od vitalnog značaja; bez tačnih ličnih dokumenata, transrodne osobe se suočavaju sa još većim pretnjama diskriminacije, uznemiravanja, pa čak i nasilja.”