Još jedna država EU klizi u recesiju

Još jedna država EU klizi u recesiju

Švedska ide ka blagoj recesiji nakon što je njen BDP pao za 0,8 odsto u drugom kvartalu u poređenju sa prva tri meseca ove godine, saopštio je u utorak Švedski statistički zavod.

Ekonomski pad u najvećoj ekonomiji nordijskog regiona povezan je sa smanjenim izvozom robe i smanjenjem zaliha, što je negativno doprinelo ciframa BDP-a, pokazuju podaci.

Iako je pad bio manji od predviđenog smanjenja od 1,3%, „švedski izvozni motor je u nevolji“, kaže Michael Grahn, glavni ekonomista Danske banke.

Tvrdoglavo visoka inflacija udara švedsku ekonomiju od prošle godine, a kao odgovor centralna banka zemlje povećava stope. Povećanje troškova robe i kredita podstaklo je domaćinstva da smanje potrošnju.

„Drugi kvartal 2023. je generalno bio slab sa padom nekoliko glavnih komponenti BDP-a“, rekla je Džesika Engdal, šef odeljenja u Odeljenju za nacionalne račune Švedske.

„Izdaci za potrošnju domaćinstava bili su negativni već četvrti kvartal zaredom“, dodala je ona.

Prema najvećoj švedskoj banci SEB, potrošnja domaćinstava biće odlučujući faktor u tome koliko će se kontrakcija pokazati dubokom.

Do sada je potrošnja domaćinstava opala za 0,2%, uglavnom zbog smanjenja izdataka za stanovanje, rekreaciju i kulturu, pošto je realni raspoloživi dohodak opao za 3% u odnosu na drugi kvartal 2022. godine.

„Švedska će i dalje izgledati anemičnije od mnogih drugih zemalja“, upozorio je SEB.

U međuvremenu, ekonomisti iz Handelsbanken veruju da je nordijska zemlja „na putu ka blagoj recesiji“, jer očekuju da će BDP nastaviti da opada u drugoj polovini 2023.