Nova džinovska planeta pokazuje dokaze o mogućim sudarima planeta

Nova džinovska planeta pokazuje dokaze o mogućim sudarima planeta

Međunarodni tim astronoma otkrio je planetu veličine Neptuna gušću od čelika, koji veruje da bi njen sastav mogao biti rezultat ogromnog planetarnog sukoba.

Masa TOI-1853b je skoro dvostruko veća od bilo koje druge poznate planete slične veličine, a njena gustina je neverovatno velika, što znači da se sastoji od većeg dela stena nego što bi se obično očekivalo na toj skali.

U studiji, objavljenoj 30. avgusta u časopisu Nature, naučnici predvođeni Lucom Naponijelom sa Univerziteta u Rimu Tor Vergata i Univerziteta u Bristolu sugerišu da je to rezultat sudara planeta. Ovi ogromni udari bi uklonili deo lakše atmosfere i vode ostavljajući iza sebe mnoštvo stena.

Viši naučni saradnik i koautor dr Fil Karter sa Fizičke škole u ​​Bristolu, objasnio je: „Imamo snažne dokaze za visokoenergetske sudare između planetarnih tela u našem solarnom sistemu, kao što je postojanje Zemljinog meseca, i dobre dokaze iz malog broja egzoplaneta.

„Znamo da postoji ogromna raznolikost planeta u egzoplanetarnim sistemima; mnoge nemaju analoga u našem solarnom sistemu, ali često imaju mase i sastav između stenovitih planeta i Neptuna/Urana (ledenih divova).

„Naš doprinos studiji bio je da modeliramo ekstremne džinovske udare koji bi potencijalno mogli da uklone lakšu atmosferu i vodu/led sa prvobitne veće planete kako bi proizveli izmerenu ekstremnu gustinu.

„Otkrili smo da bi početno planetarno telo verovatno trebalo da bude bogato vodom i da pretrpi ekstremni džinovski udar brzinom većom od 75 km/s da bi proizvelo TOI-1853b kako se primećuje.

Ova planeta pruža nove dokaze o rasprostranjenosti džinovskih udara u formiranju planeta širom galaksije. Ovo otkriće pomaže u povezivanju teorija o formiranju planeta zasnovanih na Sunčevom sistemu sa formiranjem egzoplaneta. Otkriće ove ekstremne planete pruža nove uvide u formiranje i evoluciju planetarnih sistema.

Student postdiplomskog studija i koautor Jingiao Dou je rekao: „Ova planeta je veoma iznenađujuća! Obično očekujemo da planete koje se formiraju sa ovoliko stena postanu gasoviti divovi poput Jupitera koji imaju gustinu sličnu vodi.

„TOI-1853b je veličine Neptuna, ali ima gustinu veću od čelika. Naš rad pokazuje da se to može dogoditi ako je planeta tokom svog formiranja doživjela ekstremno energične sudare planete i planete.

„Ovi sudari su odvojili deo lakše atmosfere i vode ostavljajući planetu visoke gustine obogaćenu kamenjem.“

Sada tim planira detaljna naknadna zapažanja TOI-1853b kako bi pokušala da otkrije bilo kakvu zaostalu atmosferu i ispita njen sastav.

Vanredni profesor i koautor dr Zoe Lajnhard je zaključila: „Nismo ranije istraživali tako ekstremne džinovske uticaje jer oni nisu nešto što smo očekivali. Treba mnogo da se uradi na poboljšanju modela materijala koji su u osnovi naših simulacija i da se proširi modelirani raspon ekstremnih džinovskih uticaja.“