Trojica uhapšena u Dominikanskoj Republici u okviru istrage o eksploziji u kojoj su poginule 34 osobe

Trojica uhapšena u Dominikanskoj Republici u okviru istrage o eksploziji u kojoj su poginule 34 osobe

Tri osobe uhapšene su u sredu u Dominikanskoj Republici u okviru tekuće istrage snažne eksplozije u kompaniji za proizvodnju plastike u kojoj su ranije ovog meseca poginule najmanje 34 osobe, prenosi AP.

Među uhapšenima su i vlasnik kompanije i njegova supruga, rekao je za Asošiejted pres vladin zvaničnik koji nije bio ovlašćen da razgovara sa medijima.

Eksplozija je izazvana nagomilavanjem lako zapaljivih gasova koji su mogli da nastanu od plastike i materijala organskog peroksida koji se čuvaju u kompaniji, navodi se u preliminarnom izveštaju vatrogasne službe do kojeg je došao AP.

Kompanija Vidal Plast se bavi reciklažom, prodajom i otkupom plastičnih materijala.

Vlasti su ranije saopštile da imaju dokaze da je u martu došlo do požara u preduzeću izazvanog varnicom i hemijskom supstancom i da kompanija nije preduzela nikakve mere „iako je znala za visok rizik svog poslovanja“.

Norberto Rondon, advokat uhapšenih, rekao je novinarima u sredu da je kompanija zatvorena od maja i optužio vatrogasnu službu da je izdala preliminarni izveštaj o „lažima i poluistinama“.

To je prvi put da je neko uhapšen u ovom slučaju, a vlasti još identifikuju žrtve, dok se još 60 osoba oporavlja od povreda.

Eksplozija 14. avgusta dogodila se u užurbanom trgovačkom centru u gradu San Kristobal, zapadno od glavnog grada Santo Dominga. Vatrogascima je trebalo tri dana da ugase požar.