Istraživanja otkrivaju enzim bubrega kao novu metu za lečenje visokog krvnog pritiska

Istraživanja otkrivaju enzim bubrega kao novu metu za lečenje visokog krvnog pritiska

Stalni visok krvni pritisak – ili hipertenzija – može povećati rizik od brojnih ozbiljnih i potencijalno opasnih po život zdravstvenih stanja, kao što su bolesti srca, srčani udari i moždani udari.

Tim istraživača je istraživao bubreg — ključni organ odgovoran za razvoj visokog krvnog pritiska. Studija je imala koristi od pristupa najvećoj svetskoj kolekciji uzoraka ljudskih bubrega prikupljenih nakon operacije ili biopsije bubrega sprovedene pre transplantacije, poznatoj kao resurs humanog bubrežnog tkiva, na Univerzitetu u Mančesteru.

Istraživački tim je imao pristup do skoro 800 uzoraka bubrega iz ovog izvora i iz drugih istraživačkih studija.

Oni su ekstrahovali i DNK i RNK iz svakog uzorka i povezivali informacije iz svoje analize, zajedno sa podacima iz prethodnih velikih analiza krvnog pritiska (koje se zovu studije asocijacije na nivou genoma), koristeći sofisticirane računarske metode.

Identifikovali su stotine gena bubrega odgovornih za promene krvnog pritiska i otkrili da je enzim koji se zove glutamil aminopeptidaza, ili ENPEP, jedan od najjačih i najubedljivijih gena povezanih sa krvnim pritiskom.

ENPEP je sastavni deo hormonskog sistema u telu koji je neophodan za regulaciju krvnog pritiska. To znači da je enzim privlačna meta za razvoj novih lekova za lečenje visokog krvnog pritiska.

Verovalo se da smanjenje nivoa ENPEP u mozgu može smanjiti krvni pritisak. Međutim, nedavno kliničko ispitivanje koje je testiralo novi lek pod nazivom Firibastat, studija FRESH, nije pokazalo značajno smanjenje krvnog pritiska kod pacijenata sa hipertenzijom.

Istraživački tim predvođen Mančesterom je umesto toga otkrio da povećanje nivoa ENPEP-a u bubrezima može imati željeni efekat snižavanja krvnog pritiska.

Glavni istraživač studije i ko-voditelj teme integrativne kardiovaskularne medicine na BRC-u u Mančesteru, profesor Maciej Tomaszevski, objavio je rezultate na Kongresu Evropskog kardiološkog društva (ESC) u Amsterdamu u nedelju 27. avgusta 2023., u okviru Basic and Translational Late-Breaking Naučna sesija.

Profesor Tomaszevski, koji je takođe predsedavajući kardiovaskularne medicine na Univerzitetu u Mančesteru, i počasni lekar konsultant pri NHS fondaciji Univerziteta Mančester, rekao je: „Potrebno nam je više izbora lekova za snižavanje krvnog pritiska za naše hipertenzivne pacijente.

„Iako imamo na raspolaganju nekoliko klasa efikasnih lekova, poslednji novi lek odobren za lečenje visokog krvnog pritiska u Velikoj Britaniji i mnogim drugim zemljama bio je direktni inhibitor renina (aliskiren), a to je bilo pre otprilike 15 godina. Nasuprot tome, pacijenti sa druga složena kardiometabolička stanja, kao što su dijabetes ili bolest koronarne arterije, nastavljaju da imaju koristi od novih odličnih lekova koji spasavaju život koji stalno ulaze u terapijsku arenu.“

„Naši rezultati pokazuju da je preko čvrste veze sa krvnim pritiskom koja proizilazi iz naše studije i visokog potencijala ‘preparatljivosti’ (njegova sposobnost da se terapeutski modulira lekovima), ENPEP bubrega nova obećavajuća meta za razvoj novih lekova za snižavanje krvnog pritiska.“