Severnokorejska mornarica dobija nuklearno oružje

Severnokorejska mornarica dobija nuklearno oružje

Severna Koreja će opremiti neke od svojih mornaričkih brodova atomskim oružjem, rekao je lider zemlje, obećavajući da će mornaricu učiniti centralnom komponentom nuklearnog odvraćanja Pjongjanga.

Kim Džong Un je najavio taj potez tokom posete sedištu severnokorejske mornarice u nedelju, rekavši mornarima da će neki brodovi uskoro biti opremljeni „taktičkim nuklearnim oružjem“ i postati deo „državnih nuklearnih snaga DNRK“.

„Naša mornarica treba da igra najveću ulogu u odbrani suvereniteta, dostojanstva i razvoja i interesa DNRK“, rekao je Kim, prema transkriptu govora koji je KCNA objavila u utorak ujutro. On je dodao: „Bezbednost zemlje je moguće odbraniti samo sa potpuno pripremljenim pomorskim snagama.“

Kim je dalje izjavio da „američki imperijalisti“ i drugi regionalni rivali postaju „besnetiji nego ikada ranije“, navodeći nekoliko rundi zajedničkih vojnih vežbi između Vašingtona, Seula i Tokija poslednjih meseci.

„Zbog nepromišljenih konfrontacionih poteza SAD i drugih neprijateljskih snaga, vode kod Korejskog poluostrva su svedene na najveće svetsko mesto koncentracije ratnog hardvera, najnestabilnije vode sa opasnošću od nuklearnog rata“, nastavio je Kim, takođe navodeći trajno raspoređivanje američkih nuklearnih sredstava u vodama oko Korejskog poluostrva.

Pored pojačanih vežbi, SAD, Japan i Južna Koreja su tokom prošle godine započele druge oblike vojne saradnje, uključujući razmenu informacija, zajedničke projekte protivraketne odbrane, pa čak i zajedničko nuklearno planiranje. Pjongjang je više puta optuživao tri saveznika da planiraju napad na Severnu Koreju, iako Vašington insistira da su vojne akcije isključivo odbrambene.