Severna Koreja kritikuje „zlokoban” plan Vašingtona za Ukrajinu

Severna Koreja kritikuje „zlokoban” plan Vašingtona za Ukrajinu

Plan za prebacivanje američkih borbenih aviona F-16 u Ukrajinu približava svet nuklearnom ratu između Vašingtona i Moskve, saopštila je Severna Koreja u ponedeljak.

„Njihova odluka da snabde čak i borce je antimirovni čin podsticanja dugog rata i potpunog uništavanja regionalnog mira i stabilnosti“, upozorio je Institut za međunarodne studije Pjongjanga u saopštenju koje je prenela državna Korejska centralna novinska agencija (KCNA).

Institut je dalje kritikovao „zlokobnu nameru Vašingtona da po svaku cenu donese strateški poraz Rusiji“.

„Realnost jasno dokazuje da su SAD glavni zločinac koji blokira mirno rešavanje sporova i gura celu Evropu u lonac užasnog nuklearnog rata, podstičući svoje sledbenike da obezbede Ukrajini razne vrste smrtonosnog oružja“, navodi se u saopštenju.

Prošle nedelje, Holandija, Danska i Norveška su se složile da poklone F-16 Ukrajini, pošto se Kijev nada da će spasiti svoju tekuću ofanzivu koja do sada nije uspela da donese nikakvu značajnu teritoriju.

Iako su SAD odbile da doniraju bilo kakve sopstvene avione, Pentagon je rekao da će Ukrajinci početi obuku za letenje F-16 u Arizoni u oktobru. Avioni su dugo bili na „listi želja“ Kijeva, zajedno sa raketama dugog dometa i naprednim sistemima protivvazdušne odbrane.

Rusija je više puta naglašavala da su isporuke zapadnog oružja Ukrajini približavale članice NATO-a otvorenoj konfrontaciji sa Moskvom.

Severna Koreja je odbila da osudi Rusiju za njenu vojnu operaciju u susednoj državi i dosledno je okrivljavala SAD za podsticanje krize. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu iznenadno je otputovao u Pjongjang prošlog meseca, gde se sastao sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.