Argentina nudi finansijsku pomoć radnicima i penzionerima pogođenim krizom

Argentina nudi finansijsku pomoć radnicima i penzionerima pogođenim krizom

Argentinsko ministarstvo ekonomije objavilo je u nedelju niz beneficija za radnike i penzionere sa ciljem da ublaži udarac teške ekonomske krize koja je dovela do spirale inflacije i vlade da devalvira valutu zemlje, piše Rojters.

Vlada će skoro 7,5 miliona penzionera dati paket od 37.000 pezosa (oko 105 dolara po trenutnom zvaničnom kursu) u naredna tri meseca, rekao je ministar ekonomije Serđo Masa u delu serije poruka na svom Instagram nalogu.

Masa, koji je i predsednički kandidat vladajuće stranke za izbore 22. oktobra, suočiće se sa ultra-libertarijanskim autsajderom Havijerom Mileijem čija ga je podrška razočaranih glasača dovela do pobede na primarnim izborima ovog meseca.

Masa je rekao da će radnici dobiti 400 milijardi pezosa u vidu kredita, dok će samozaposlenim radnicima biti ponuđeno šest meseci poreskih olakšica, a onima koji imaju beneficije za hranu dobiće dodatne stipendije.

On je takođe najavio suspenziju izvoznih taksi za neke industrijalizovane regionalne proizvode kao što su vino, pirinač i duvan, kao i finansiranje đubriva za pomoć poljoprivrednicima čija je poslednja žetva pretrpela istorijske suše.

Cilj je da svaki privredni sektor dobije neku državnu podršku“, rekao je Masa.

Ovaj potez dolazi dve nedelje nakon što je vlada devalvirala pezos za skoro 20%, ubrzavajući godišnju inflaciju koja se već kretala oko 115% pošto su Argentinci videli da njihova kupovna moć još više opada.

Masa je rekao da je devalvacija rezultat zahteva Međunarodnog monetarnog fonda koji ponovo pregovara sa vladom Južne Amerike o programu zajma od 44 milijarde dolara.

Ankete za oktobarske izbore su se suzile dajući jednak udeo glasova svakom Masi, opozicionom kandidatu i bivšoj ministarki bezbednosti Patriši Bulrih i Majli, koji je obećao da će dolarizovati ekonomiju i zatvoriti centralnu banku.

Eksperti veruju da bi glasanje moglo da pređe u drugi krug u novembru. U međuvremenu, tenzije su porasle i niz pljački se dogodio širom zemlje.