Makron sledeće nedelje okuplja predstavnike političkih partija na večeri

Makron sledeće nedelje okuplja predstavnike političkih partija na večeri

Francuski predsednik Emanuel Makron uputio je u petak uveče poziv različitim političkim partijama sa parlamentarnim predstavništvom na „zajednički rad i večeru” u sredu, 30. avgusta.

Diskusija uz učešće francuskog predsednika i političara, prema objavljenom tekstu pisma, trajaće nekoliko sati u zatvorenom formatu.

Makron u pismu nudi političkim snagama „da se dogovore o pravcima delovanja koji se mogu konkretno i brzo otelotvoriti u vladinim dostignućima i zajedno kreiranim zakonodavnim tekstovima“. Oni se podstiču da daju sopstvene teme za diskusiju.

„Međutim, format diskusije, koja će trajati nekoliko sati i u kojoj će učestvovati sve strane, je bez presedana: nikada do sada predsednik republike nije okupio predstavnike političkih snaga u jednoj prostoriji za sastanak ovakvog tipa. BFMTV beleške.

Pouzdano se zna da će sastanku prisustvovati lider ultradesničarske partije Nacionalno jedinstvo Džordan Bardela i predstavnik socijalista Olivije For.

Rejting francuskog predsednika je ove godine značajno poljuljan zbog usvajanja krajnje nepopularne penzione reforme kojom se podiže starosna granica za odlazak u penziju.

U tom kontekstu, francuski ministar unutrašnjih poslova Žerald Darmanen rekao je da postoji rizik da krajnje desničarska Marin Le Pen pobedi na sledećim predsedničkim izborima 2027. godine.