Reznikov je uveren da će Nemačka na kraju Ukrajini obezbediti rakete Taurus

Reznikov je uveren da će Nemačka na kraju Ukrajini obezbediti rakete Taurus

Ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov izrazio je uverenje da će Nemačka na kraju pristati da Ukrajini obezbedi krstareće rakete Taurus.

Govoreći o nabavci nemačkih raketa Taurus, Reznikov je rekao da je „veoma optimista“ i veruje da će ih Ukrajina dobiti u budućnosti.

Ministar nije naveo moguće vremenske okvire. Ali mislim da neće potrajati čitava godina“, dodao je Aleksij Reznikov.

Nemački kancelar Olaf Šolc je u svom poslednjem komentaru na ovu temu rekao da, bez obzira na to šta se od Nemačke traži, planira da „pažljivo odmeri svaku odluku i da ništa ne radi na brzinu“.

Kako je saopšteno, nemačka vlada još nije odlučila da li će Ukrajini isporučivati krstareće rakete dugog dometa tipa Taurus, kako je to zahtevao Kijev.

Prema pisanju Špigla, trenutno su u toku poverljivi pregovori sa predstavnicima odbrambene industrije u vezi sa transferom projektila, pošto kancelar Olaf Šolc želi da izvrši tehničke izmene na raketama kako bi onemogućio Kijev da udari na rusku teritoriju, što i jeste ne tiče se Krima koji je okupirala Ruska Federacija.

Šefica nemačkog ministarstva spoljnih poslova Analena Burbok napomenula je da pre nego što se donese odluka o transferu novog tipa oružja, treba razjasniti sve tehničke detalje neophodne za ovaj proces.