Nova smernica opisuje strategije upravljanja zubnim bolom za pedijatrijske pacijente

Nova smernica opisuje strategije upravljanja zubnim bolom za pedijatrijske pacijente

Acetaminofen ili nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID) poput ibuprofena preporučuju se kao tretmani prve linije za lečenje kratkotrajnog zubnog bola kod dece mlađe od 12 godina, prema novom smernici za kliničku praksu koju je razvilo Američko stomatolosko udruženje za nauku i istraživanje Instituta (ADASRI), Stomatološke škole Univerziteta u Pitsburgu i Centra za integrativno globalno oralno zdravlje na Stomatološkoj školi Univerziteta u Pensilvaniji. Smernicu je odobrila Američka stomatološka asocijacija.

Panel sa smernicama je utvrdio da, kada se koristi prema uputstvima, samo acetaminofen, sami NSAIL (poput ibuprofena) ili acetaminofen u kombinaciji sa NSAIDS-om mogu efikasno upravljati dečjim bolom nakon vađenja zuba ili tokom zubobolje kada stomatološka nega nije odmah dostupna. Ove i druge preporuke su sada dostupne u septembarskom izdanju časopisa The Journal of the American Dental Association.

Smernice su procenile doze acetaminofena i NSAIL koje se mogu razlikovati od doziranja odštampanih na pakovanjima ovih lekova bez recepta. Prema smernicama, kada se acetaminofen ili NSAIL daju prema uputstvima stomatologa ili drugog zdravstvenog radnika, rizik od povrede dece od bilo kog leka je nizak.

Viši autor smernica Paul Moore, MD, Ph.D., M.P.H., je profesor emeritus na Stomatološkoj školi Univerziteta u Pitsburgu. On je rekao da su preporuke usklađene sa prethodnim uputstvima američke Uprave za hranu i lekove (FDA), koja je kontraindikovala upotrebu kodeina i tramadola kod dece mlađe od 12 godina u 2017.

„Iako je propisivanje opioida deci sve manje učestalo, ova smernica osigurava da i stomatolozi i roditelji imaju preporuke zasnovane na dokazima kako bi odredili najprikladniji tretman za zubobolju“, rekao je dr Mur. „Roditelji i staratelji mogu da se uteše da su široko dostupni lekovi koji nemaju potencijal za zloupotrebu, kao što su acetaminofen ili ibuprofen, bezbedni i efikasni za pomoć svojoj deci da pronađu olakšanje od kratkotrajnog zubnog bola.

U 2020. godini, FDA je dodelila Univerzitetu u Pitsburgu i ADASRI-ju trogodišnji grant od 1,5 miliona dolara za razvoj smernica za kliničku praksu za lečenje akutnog bola u stomatologiji kod dece, adolescenata i odraslih. Grupa istraživača i metodologa sa ADASRI-a, Stomatološke škole Univerziteta u Pitsburgu, Centra za integrativno globalno oralno zdravlje na Stomatološkoj školi Univerziteta u Pensilvaniji, Univerziteta McMaster i Umetnosti demokratije radili su zajedno na razvoju smernica.

„Ova klinička smernica za propisivanje je kritičan korak u podršci odgovarajućem lečenju pedijatrijskog akutnog stomatološkog bola upotrebom acetaminofena i NSAIL“, rekla je Patrizia Cavazzoni, MD, direktor FDA centra za procenu i istraživanje lekova. „Ne samo da će ovaj savet omogućiti bolji tretman ove vrste bola, već će pomoći u sprečavanju nepotrebnog propisivanja lekova sa potencijalom zloupotrebe, uključujući opioide.“